Nagyvilág

Gyurcsány: fantasztikus lesz a schengeni rendszer

Fantasztikus lesz a schengeni rendszer, mert a hazánkat és Szlovákiát elválasztó határ megszűnik – fogalmazott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Visegrádi Csoport miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján. Az országaik közötti együttműködés hagyományos kérdéskörén túlmenően a találkozón kiemelkedő hangsúlyt kaptak az európai alkotmány megalkotásával kapcsolatos kérdések.

A magyar miniszterelnök a leghatározottabban elutasította a schengeni rendszer bevezetésének négy hónapos elhalasztását célzó osztrák indítványt. Gyurcsány Ferenc szavai szerint országaink számára „fantasztikus lesz, hogy fél éven belül életbe lép a schengeni rendszer, mert a Magyarországot és Szlovákiát oly sok-sok évtizeden át elválasztó határ megszűnik, s ezzel az együttműködés új, határtalan lehetőségei nyílnak meg előttünk”.

Szlovákia a V4 soros elnökeként rendezi meg a csúcstalálkozót, amelynek alkalmából először kerül sor a magyar és a szlovák miniszterelnök megbeszélésére.

Gyurcsány Ferenc és Robert Fico legutóbb tavaly október 10-én találkozott Visegrádon, ahol Magyarország Szlovákiának adta át a soros V4-es elnökséget. A két miniszterelnök kétoldalú találkozója akkor is benne volt a programban, de Gyurcsány Ferenc végül elállt a szándékától.

Ennek okairól azt lehetett tudni, hogy Gyurcsány egyebek között azért nem kíván kétoldalú megbeszélést folytatni az akkor alig néhány hónapja hivatalba lépett szlovák partnerével, mert Fico a magyarellenes kirohanásairól ismert, külföldön is szélsőséges nacionalistaként számon tartott Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökét választotta egyik koalíciós partnerének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik