Nagyvilág

A gázai helyzetről tárgyalt Olmert az ENSZ főtitkárral

Elsősorban a Gázai övezetben kialakult helyzetről tárgyalt vasárnap New Yorkban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral Ehud Olmert izraeli kormányfő.

Olmert nem sokkal korábban érkezett az Egyesült Államokba. A világszervezet vezetőjével folytatott találkozója után utazik tovább Washingtonba, ahol George Bush amerikai elnökkel folytat megbeszélést.


Mielőtt megkezdte tárgyalását Ban Ki Munnal “nagyon zavaró” fejleménynek nevezte, hogy vasárnap Libanon területéről kilőtt rakéták csapódtak be Izrael északi területeire. Jelezte azonban. hogy a zsidó állam “nem fog felülni a provokációnak, ám figyelemmel kíséri a helyzetet”.


“Libanonban a helyzet az elmúlt kilenc hónapban nyugodt volt, és reméljük, hogy az is marad” – mutatott rá Olmert, akik szerint a vasárnapi rakétatámadások egy kis palesztin csoport műve volt. Az izraeli miniszterelnök egyben jelezte, hogy a békés állapotok megóvása terén számít az ENSZ Biztonsági Tanácsának a 1701-es sorszámot viselő határozatára, amely tavaly nyáron rendelkezett a Izrael és a libanoni Hezbollah szervezet közötti háború lezárásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik