Nagyvilág

Választanak a franciák

Megkezdődött vasárnap reggel nyolc órakor a francia nemzetgyűlési választások második fordulója, amelyen Nicolas Sarkozy államfő pártja, a kormányzó, jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) valószínűleg nagy többséget szerez.

Az utolsó, pénteki közvélemény-kutatások szerint az UMP 380-420 helyet nyer el az 577 tagú parlamentben, ami kevesebb, mint amiről a korábbi becslések szóltak. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a kormány közben felvetette a szociális áfa bevezetésének lehetőségét és a minimálbér limitált két százalékos emelését, és ezek a kilátások a baloldalt segítik a szavazáskor.


Mindazonáltal a korábban négy frakciós nemzetgyűlés várható kétpólusúvá válását mutatja, hogy szinte kizárólag az UMP a szocialisták jelöltjei közötti párharcokban fog eldőlni a döntő fordulóban a képviselői helyek sorsa. Az első fordulóban 110 képviselői hely kiosztása dőlt el, de ebből csak egy jutott a baloldalnak. A másodikba 933 jelölt jutott be, egyharmaduk nő. A 467 választókerületből 270-ben szinte biztosan tudható, hogy ki fogja megnyerni a második fordulót, a fennmaradó bizonytalan 197 közül pedig 85-ben várható “nagy csata” az első fordulóban legfeljebb öt százalék különbséggel első két hét helyen végzett jelöltek között. A szavazóhelyiségeket este nyolc órakor zárják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik