Nagyvilág

Kifosztották Arafat házát

Megrohanták és kifosztották Jasszer Arafat néhai palesztin elnök gázai házát a Hamász radikális iszlám mozgalom fegyveresei.

Bútorokkal, falicsempékkel, három autóval és a palesztinok történelmi vezetőjének számos személyes tárgyával távoztak a villából, amely azóta, hogy Arafat 2001-ben elhagyta a Gázai övezetet, üresen állt – közölték szombaton Fatah-tisztségviselők. Szemtanúk az egyik hálószoba felgyújtásáról is beszámoltak. A Hamász fegyveres szárnyának álarcos emberei, akik a háztetőn őrködtek, szombaton már senkit sem engedtek a ház közelébe.

Megfigyelők a Fatah legnagyobb jelképének szétzúzására tett kísérletként értékelték a villa feldúlását a Hamász gázai övezeti győzelme után. A 2004-ben elhunyt Arafat csaknem négy évtizedig állt a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ), illetve a Fatah élén.

Fosztogatás volt szombaton az erezi határátkelőnél is, amelyet palesztinok százai ostromoltak meg. A fosztogatók fémdarabokat és bútorokat zsákmányoltak. A zűrzavar tetőpontján a határ túloldalán lévő izraeli katonák figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, hogy kordában tartsák a tömeget.

Az erezi átkelőnél több tucat palesztin várakozik arra, hogy Izraelen keresztül elhagyhassa a Gázai övezetet a Hamász hatalomátvétele után. Izraeli tisztségviselők elmondták, hogy néhány palesztint emberbaráti megfontolásból átengednek, de később lezárják az átkelőt. Izrael magas rangú Fatah-tisztségviselőknek is engedélyezte, hogy Erezen át távozzanak a Gázai övezetből. Szombaton csaknem félszáz Fatah-vezető és biztonsági tiszt jutott el Izrael érintésével a ciszjordániai Rámalláhba, köztük a Fatah egyik szóvivője és egyik parlamenti képviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik