Nagyvilág

Washington ragaszkodik a cseh radarhoz

Az Egyesült Államok szerint az oroszok által ajánlott azerbajdzsáni radarállomás nem helyettesíti azt a csehországi radart, amelyet Washington európai rakétaelhárító rendszere számára akar létrehozni - közölte orosz partnerével csütörtökön Robert Gates amerikai védelmi miniszter.

“Az azerbajdzsáni radar kiegészítő jellegű, azaz folytatni akarjuk a tárgyalásokat a csehországi radar létesítéséről” – szögezte le Gates, aki a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozására érkezett a Brüsszelbe, s itt találkozott Anatolij Szergyukovval, az orosz védelmi tárca vezetőjével is.

Moszkva hevesen ellenzi, hogy az amerikaiak az eredeti terveknek megfelelően 2013-ig 10 elfogórakétát telepítsenek Lengyelországba és egy nagy teljesítményű radart Csehországba. Ezért Vlagyimir Putyin elnök a múlt héten a Nyolcak németországi csúcsértekezletén azzal az ajánlattal állt elő, hogy az amerikaiak Oroszországgal közösen, egy azerbajdzsáni orosz radarállomást felhasználva építsenek ki rakétaelhárító rendszert.


A javaslatot George Bush amerikai elnök akkor diplomatikusan “figyelemre méltónak” minősítette, ám a NATO illetékesei utóbb kétkedően nyilatkoztak, legalábbis ami a katonai szempontokat illeti. Mind Jaap de Hoop Scheffer főtitkár, mind egyik helyettese, John Colston azzal érvelt, hogy az orosz radar túl közel van a potenciális agresszorhoz.


Gates üdvözölte, hogy az oroszok a Nyolcak csúcsértekezletén elhangzott ajánlatukkal együttműködést ajánlottak a rakétavédelem terén. Ugyanakkor a védelmi miniszter szkeptikusan nyilatkozott arról, vajon a szakértők még Bush és Putyin július elejére tervezett találkozója előtt képesek lesznek-e valamilyen közös álláspontra jutni. Gates megerősítette, hogy a NATO-tanácskozáson egyetlen tagállam minisztere sem bírálta az amerikai rakétatelepítési tervet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik