Nagyvilág

Széteshet a cseh kormánykoalíció

Bizalmi szavazást kezdeményezett a Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány ellen a cseh ellenzék, miután a koalíció pénteken megakadályozta, hogy a képviselőház megvitassa a korrupcióval vádolt Jirí Cunek kormányfő-helyettes ügyét.

Miroslav Vlcek, a parlament alsóházának elnöke bejelentette, hogy a testület rendkívüli ülésére, amelyen a kormány iránti bizalom lesz napirenden, jövő szerdán kerül sor. Jirí Cuneket azzal vádolják, hogy még az észak-morvaországi Vsetín polgármestereként mintegy félmillió korona kenőpénzt vett át az egyik helyi építkezési vállalattól. A lakbért nem fizető vsetíni romák városon kívüli kilakoltatásával elhíresült Cunek tavaly ősz óta szenátor, s egyben a koalíciós kereszténydemokrata néppárt elnöke is.


Miatta bukhat a kormány

A média szerint Cunek menesztése a koalíció szétesését és a Topolánek-kormány bukását jelenthetné, ezért a miniszterelnök minden eszközzel védi a néppárti politikust. Cunek lemondását az ellenzéken kívül a média is szinte egyhangúlag követeli, ő azonban nem hajlandó a távozásra.

Az immár hónapok óta tartó és egyre inkább elmérgesedő vitában a koalíció és az ellenzék egymást vádolja az ügy politikai síkra terelésével és a hatósági vizsgálatok befolyásolásával.
Az alig egy év alatt váratlan és nagyon gyors politikai karriert befutó Jirí Cunek ugyan tagadja a vádakat, de a rendőrség azt állítja: bizonyítékai vannak és arra készül, hogy büntetőeljárást indít ellene. A média azt állítja, hogy éppen ezt a lépést próbálja minden áron megakadályozni a miniszterelnök. A koalíciós Zöldek Pártja ugyanis nyilvánosan bejelentette: amennyiben Cunek ellen a rendőrség eljárást indít, s az akkor sem mond le, a zöldek elhagyják a koalíciót.


Kényes egyensúly

Az indulatok akkor tetőztek, amikor Renáta Vesecká legfelsőbb államügyész a múlt héten váratlanul elvette az ügyet az eddigi illetékes járási államügyésztől, s egy másik járásba utalta át. Az ellenzék szerint ez alkotmányellenes, mert az ilyen döntést, nem a legfelsőbb szinten, hanem indokolt esetben regionális szinten lehet meghozni. Ez a döntés volt a közvetlen kiváltó oka a pénteki képviselőházi gyűlésnek, amelyet a koalíció megakadályozott.

A bizalmi szavazásra olyan helyzetben kerül sor, amikor a 200 tagú parlamenti alsóházban a koalíciónak 100, míg az ellenzéknek 98 képviselője van. Két volt szociáldemokrata képviselő függetlennek minősíti magát, de ők voltak azok, akik januárban lehetővé tették a Topolánek-kormány megalakulását. Bár nyilvánosan még nem foglaltak állást, nem kizárt, hogy a titkos szavazáson ezúttal is kisegítik a kormányfőt. Ugyanakkor a koalíción belül is ellentétek vannak a Cunek-üggyel és a reformokkal kapcsolatban is, s így a kabinet esetleges menesztése sem zárható ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik