Nagyvilág

42 év után elítéltek egy Ku-Klux-Klan tagot

A bíróság bizonyítottnak látta, hogy James Seale elrabolt, megkötözött, majd a Mississippi-folyóba fojtott két 19 éves fekete fiatalt, Charles Eddie Moore-t és Henry Hezekiah Deet. A gyilkos életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthat.

Bűnösnek mondta ki egy amerikai bíróság a Ku-Klux-Klan egyik korábbi tagját. A most 71 éves korábbi rendőrt azért ítélték el, mert 1964-ben részt vett két fekete fiú meggyilkolásában.

A férfit már 1964-ben letartóztatták, de később bizonyítékok hiányában szabadon engedték – írja a BBC. Az ügyet az egyik áldozat bátyjának erőfeszítései nyomán nyitották meg újra, a koronatanú egy „bűnbánó” klántag, Charles Marcus Edwards volt. A férfi, aki vallomása miatt büntetlenséget kapott, elmondta, hogy Seale súlyokat rögzített áldozataira, majd belökte őket a Mississippibe.

Az 1950-es és 1960-as években a színes bőrűek polgárjogi mozgalmának idején számos feketét gyilkoltak meg az Egyesült Államok déli államaiban. Az ügyek javarészt megoldatlanok maradtak, részben azért, mert állami vagy helyi tisztviselők védték az elkövetőket.

Az FBI most számos ügy újratárgyalását kezdte meg, tekintettel arra, hogy a gyanúsítottak zöme már idős korú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik