Külföld

Az unióhoz fordultak a Babes-Bolyai Egyetem ügyében

admin
admin

2007. 06. 14. 17:54

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemről (BBTE) elbocsátott két magyar oktató visszahelyezésének, illetve a többnyelvű feliratok kifüggesztésének kezdeményezését kérik az Európai Parlament Petíciós Bizottságától neves erdélyi magyar akadémikusok, oktatók és ifjúsági szervezetek.

A dokumentumot a hét elején iktatták az európai törvényhozás említett szakbizottságánál – közölte az MTI-vel Kovács Lehel, a Bolyai Kezdeményező Bizottság alelnöke. Őt és Hantz Péter adjunktust tavaly decemberben zárta ki a BBTE oktatói testületéből az egyetem szenátusa, miután Hantz megpróbált magyar nyelvű táblákat elhelyezni az intézményt befogadó több épületben.


Értelmiségiek az egyetem mellett

Az aláírók között a két fiatal elbocsátott oktató mellett olyan neves erdélyi akadémikusok is szerepelnek, mint Benkő Samu, Brassai Zoltán, Csetri Elek, Demény Lajos, Egyed Ákos, Forray Ferenc, Gábos Zoltán, Gyenge Csaba, Jakó Zsigmond, Kolumbán József, Maros Dezső, Nagy-Tóth Ferenc, Németh Sándor, Péter Mihály, Toró Tibor és Uray Zoltán. A listán Kányádi Sándor költő, valamint Pozsony Ferenc, Sógor Csilla és Tánczos Vilmos egyetemi tanárok neve is olvasható.

A beadványt aláírta még a budapesti székhelyű Bolyai Egyetem Barátainak Egyesülete, a Csíkszeredából irányított Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), és a Kolozsvárról vezetetett Magyar Ifjúsági Tanács (MIT). A MIÉRT és a MIT a két legnagyobb romániai magyar ifjúsági ernyőszervezet. Emlékeztetnek arra, hogy Románia mintegy 21 millió állampolgárából 1,5 millió magyar nemzetiségű, s bár a magyarok Románia lakosságának 6,6 százalékát teszik ki, a felsőoktatásban tanulóknak csak 4,4 százaléka magyar, és csak 1,6 százalékuk tanulhat anyanyelvén.


Akadályozzák a magyar nyelvhasználatot

Rámutatnak: a kolozsvári BBTE 1959-ben jött létre a korábban önálló román tanítási nyelvű Babes Egyetem és a magyar Bolyai Tudományegyetem összevonása nyomán. Ma a legtöbb romániai magyar diákot befogadó BBTE magát multikulturális intézményként határozza meg – írják -, ehhez képest a vezetősége akadályozza a magyar nyelv hivatalos használatát az egyetemi adminisztrációban, akárcsak a magyar tagozat fokozottabb önállóságát biztosító magyar tannyelvű karok beindítását.

Hozzáteszik: jelenleg Romániában nincsen önálló, államilag finanszírozott magyar oktatási nyelvű egyetem. Felelevenítik: a magyar oktatók többször is kérték a többnyelvű (magyar és német) feliratok kifüggesztését, a táblákért küzdő két adjunktust pedig elbocsátották. Azt igénylik az EP petíciós bizottságától, hogy ténymegállapítás céljából szervezzen általános meghallgatást, és az eset kivizsgálására küldjön képviselőket a helyszínre.

Szorgalmazzák, hogy az említett szakbizottság kérje ki az Európai Parlament Kulturális és Oktatási, illetve Állampolgári jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságainak véleményét is. Emellett azt is javasolják, hogy a petíciós bizottság kezdeményezze a BBTE rektoránál a jogtalanul elbocsátott oktatók visszahelyezését, illetve a többnyelvű feliratok kifüggesztését.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.