Nagyvilág

Nemzetközi csapatok vonulhatnak a Gázai övezetbe

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közölte, hogy nemzetközi erő gázai övezeti felvonultatásának lehetőségéről tárgyalt a Biztonsági Tanáccsal szerdán, miután Izrael és a palesztin vezetők is felvetették ezt a kérdést.

A Biztonsági Tanács 15 tagjának nagyköveteivel tartott havi munkaebéd után a főtitkár közölte, hogy nem született döntés a kérdésben: “Ez olyan elgondolás, amelyhez fel kell mérni a lehetőségeket, és erről folytattam röviddel ezelőtt eszmecserét a Biztonsági Tanács tagjaival” – mondta Ban Ki Mun. Ban közölte, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden telefonbeszélgetés során vetette fel a nemzetközi erő felvonultatásának kérdését, és Ehud Olmert izraeli kormányfő “szintén felvetette a kérdést”. Mint mondta, további részletek tisztázására van szükség az érintett országokkal.

A javaslat azután született, hogy a két rivális palesztin szervezet, az Abbász vezette Fatah és az iszlamista Hamasz között ismét fellángoltak a harcok a Gázai övezetben, amelyek révén a Hamasz a jelek szerint közel áll ahhoz, hogy ellenőrzése alá vonja az izraeli katonák és telepesek által 2005-ben kiürített területet.

Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai főképviselője szerdán Brüsszelben közölte, hogy az EU fontolóra venné részvételét egy olyan nemzetközi erőben, amelyet a Gázai övezet és Egyiptom határvidékére vezényelnének.

Olaszország amely jelentős szerepet játszik a libanoni ENSZ-békefenntartó erőben, szintén közölte, hogy megfontolja békefenntartók Gázába küldését, ha a palesztin kormány segítséget kér a Hamasz és a Fatah közötti harc beszüntetéséhez.

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Németország közleményében szerdán a “lehető legkeményebben elítélte a törvénytelen milíciák által a nemzeti biztonsági erők ellen elkövetett támadásokat”, és a polgárháború megelőzésére szólította fel valamennyi érintett felet.

Szerdán huszonnégyen vesztették életüket a palesztin belviszály következtében, ezzel június 7. óta 74-re nőtt a rivális palesztin szervezetek közötti harcok áldozatainak száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik