Nagyvilág

Nem lehet több kifogása Észak-Koreának

Átutalták a feketelistán levő makaói Banco Delta Asia bankban zárolt észak-koreai betétek legnagyobb részét, több mint 20 millió dollárt - közölte csütörtökön egy makaói kormányzati illetékes. Phenjan az átutalástól tette függővé nukleáris programjának leállítását.

Az összesen mintegy 25 millió dollárnyi összeget azután zárolták, hogy az amerikai kormány észak-koreai “pénzmosodának” bélyegezte a szóban forgó bankot. Észak-Korea erre attól tette függővé együttműködési hajlandóságát nukleáris kapacitásának felszámolása ügyében, hogy visszakapja-e a pénzt.

Az összeg zömét most már átutalták, de a makaói illetékes nem közölte, hogy pontosan hová. Feltételezte ugyanakkor, hogy a közeljövőben megtörténik a maradék néhány millió dollár átutalása is.

Phenjan az idén februárban atomprogramja leszereléséről öt másik országgal – Kínával, az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Dél-Koreával és Japánnal – kötött megállapodásában vállalta, hogy energiaszállításokért és biztonsági garanciákért cserébe április közepéig bezárja a jongbjoni létesítményt, a Washington által zárolt összegre hivatkozva azonban erre eddig nem került sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik