Nagyvilág

Izrael nem segít a Fatahnak Gázában

Izrael nem indít szárazföldi hadműveletet a Gázai övezet visszafoglalására, hogy megakadályozza a Hamasz szélsőséges mozgalom egyeduralmát a Fatahhal szemben - közölte csütörtökön az izraeli kormányszóvivő.

Miri Ejszin úgy vélekedett, hogy az izraeli katonai jelenlét a Gázai övezetben “csak újabb problémákat okozna ahelyett, hogy megoldaná a jelenlegieket.” Ugyanakkor nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy küld-e az izraeli kormány fegyvereket a szorongatott helyzetben lévő, Mahmúd Abbász vezette Fatahnak, vagy hogy Izrael lehetségesnek tart-e párbeszédet a Hamasszal.

“A helyzet nagyon bonyolult, ezért minden lehetőséget gondosan meg kell vizsgálni. Csak az biztos, hogy a Hamasz katonai akciója által elindított polgárháború nem jó sem a palesztinoknak, sem az izraelieknek” – tette hozzá Miri Ejszin, aki szerint a palesztin kérdés áll majd Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és George Bush amerikai elnök június 19-i washingtoni találkozójának középpontjában.

Az izraeli közrádió közben arról számolt be, hogy Olmert Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral vasárnapra tervezett New York-i találkozóján javasolni fogja: vezényeljenek nemzetközi haderőt a Gázai övezet déli része és Egyiptom között húzódó határra, hogy megakadályozzák az ott folyó fegyvercsempészetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik