Nagyvilág

„Dögvészként terjedhetnek” Ján Slota módszerei

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt vezetője kikelt magából, amikor a homoszexuálisokkal kapcsolatos véleményéről kérdezték – számol be egy szlovák napilap, hosszú összeállítást közölve a politikus szájából az utóbbi időben elhangzott vulgáris és ordenáré megnyilvánulásokból.

A SME liberális polgári napilap – több szlovák laphoz hasonlóan – azért foglalkozik nagy terjedelemben a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) élén álló politikussal, mert Slota egy előző napi nyilatkozatában a lap egyik női munkatársának azt mondta, hogy „maga mocsok”. Tette ezt Slota azért, mert az újságíró az egyik parlamenti bizottság napirendjén szereplő kérdésről, a melegek regisztrált partnerkapcsolatának törvényesítéséről kérdezte.

„Engem különösebben nem izgat, ha maga egy buzeráns, de ha maguk is mindenáron úgy akarják magukat riszálni, mint nemrég Sao Paulóban az a hárommillió buzeráns, akkor én attól begurulok” – mondta a magyarokat, a homoszexuálisokat rendszeresen, a romákat azonban az utóbbi időkben már nem szidalmazó Slota, lévén, hogy a magyarok bosszantásának szándékával a roma kisebbséget Slota újabban látványosan a kegyeibe fogadta.



A SME szerint Fico hiába színleli, hogy két koalíciós partnerét, Ján Slotát és Vladimír Meciart képes kordában tartani. Az igazság az, hogy „ezek a politikusok befolyással bírnak a közélet légkörére, ők alakítják a játékszabályokat. Emlékezzünk csak a kilencvenes évekre,” amikor Slota volt az akkor kormányzó Meciar koalíciós partnere.


Főleg a magyarokat gyalázza

„Slotával és különösképpen Slotáról beszélni kell, mert ha nem, akkor a módszerei dögvészként terjedhetnek tovább.” Beszélni róla azonban kevés. Ha Fico nem akarja, hogy Slota aklába sorolják, akkor aligha lehet elegendő, hogy megpróbál a lelkére beszélni: cselekednie kell. S hogy mi egyebet lehet még tenni? – veti fel a lap, és meg is válaszolja a kérdést: nem szavazni rá!

A Ján Slota megnyilvánulásait vulgárisnak és ordenárénak minősítő lap egész oldalas összeállításában Slota régebbi, nyomdafestéket nem tűrő, döntően magyarellenes gyalázkodásaiból csemegéző összeállítást is közöl, és politikusokat is megszólaltat. A kormánypártiak szőr mentén ugyan, de helytelenítik Slota mutatványait, és az SNS belügyének tekintik, az ellenzékiek bírálják, a kormányfő szóvivője pedig semmiképpen sem kívánta kommentálni a történteket.


Elhatárolódnak tőle


A kormány agrárminisztere, Miroslav Jurena azt mondta: „Olyan alkoholt kéne fogyasztanunk, amelytől uralkodni tudunk magunkon.” Ján Kubis külügyminiszter szerint Slota szavai nem a kormány véleményét jelenítik meg, tehát a kormányra nézve ez szerinte nem is gond, noha személyesen nehezményezi Slota megnyilvánulásait.

Egy polgári társulás, a Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) ifjúsági szervezetének tekintett Ifjú Szociáldemokraták (SDA) felszólította Robert Ficót: ha hétfőig nem mondja fel a Slota és Meciar pártjával kötött koalíciós szerződést, akkor a társulás haladéktalanul petícióba fog és aláírásokat kezd gyűjteni az előre hozott választások kiírása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik