Nagyvilág

Ismét robbantottak a szamarrai síita szentélyben

Felrobbantották szerdán az iraki Szamarrában az al-Aszkári síita szentély két minaretjét. A merényletet hatására várható erőszakhullám kivédésére a kormány bejelentette, hogy Bagdadban délutántól teljes kijárási tilalmat rendel el, síita vezetők pedig nyugalomra intették híveiket.

Felrobbantották szerda reggel az iraki Szamarrában az al-Aszkári síita szentély két minaretjét – közölte a rendőrség, síita illetékesek és a francia hírügynökség tudósítója, aki a két robbanást hallva a helyszínre sietett. A fővárostól 120 kilométerrel északra található városban a tettesek annak ellenére végre tudták hajtani a robbantást, hogy a szentélyre rendőrök vigyáztak. Az első jelentések szerint a terrorakció nem követelt áldozatokat.


A történtek miatt az iraki kormány teljes kijárási tilalmat vezetett be Bagdadban helyi idő szerint délután 3 órától (közép-európai szerint 13:00-tól) meghatározatlan ideig.


Nyugalomra intenek


A Muktada asz-Szadr radikális iraki síita hitszónokhoz hű fegyveres mozgalom, a Mahdi Hadserege nyugalomra intette híveit. Szadr a fővárostól délre fekvő Nedzsef szent városban kiadott közleményében felszólította híveit, hogy rendezzenek békés tüntetéseket a síiták elleni újabb merénylet miatti tiltakozásul. A tavalyi robbantást a síiták az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő szunnita lázadók számlájára írták, Szadr azonban most kijelentette: “szunnita arab nem tehető felelőssé a szerdai robbantásokért”. “Három napos gyászt hirdetünk, és imádkozzunk mind a szunnita, mind a síita mecsetekben” – írta a hitszónok közleményében, a tőle megszokottnál békésebb hangnemet megütve.


Száleh al-Haidri, az iraki síita szentélyeket kezelő alapítvány vezetője szerint ismét olyan terrorista támadást történt, amelynek célja újabb felekezetközi erőszak kirobbantása.


Amerikai csapaterősítés


Lázadók annak ellenére végre tudták hajtani a robbantást a hatóságok szerint, hogy a szentélyre rendőrségi biztonsági emberek vigyáztak. Az első jelentések szerint a terrorakció nem követelt áldozatokat.


A merénylet miatt amerikai csapaterősítés Szamarrába küldését kérte Núri al-Máliki iraki miniszterelnök egyik munkatársa az amerikai erők parancsnokától és az Egyesült Államok bagdadi nagykövetétől.


Tavaly is robbantottak


A Bagdadtól 120 kilométerrel északra található szentélyt már 2006 februárjában súlyosan megrongálták, állítólag az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő fegyveresek. A mecset és a minaretek azonban épségben maradtak akkor, és biztonsági őröket vezényeltek a vallási épületegyütteshez. Az a merénylet váltotta ki az azóta is tartó véres belháborút az iraki síita és szunnita közösség között, amelynek eddig egy ENSZ-jelentés szerint több mint 34 ezer halálos áldozata volt.


Csak a merénylet másnapján 140 embert öltek meg, miután a Mahdi Hadserege nevű síita mozgalom fegyveresei bosszúból megtámadtak bagdadi szunnita közösségeket, de a szunniták elleni támadásokat sokak vádja szerint általában is e mozgalom emberei követik el.



Ismét robbantottak a szamarrai síita szentélyben 1

A 2006-os robbantást a két minaret még túlélte. (fotó: MTI/EPA)


A jelentős síita zarándokhelynek számító mauzóleumban található a síizmus tizedik és tizenegyedik imámjának, az egyaránt a 9. században élt Ali al-Hadinak, illetve Haszan al-Aszkárinak a sírja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik