Nagyvilág

A Fatah kivonult a palesztin egységkormányból

A Fatah miniszterei felfüggesztik részvételüket a Hamasszal közös palesztin egységkormányban, amíg véget nem érnek az összecsapások a két mozgalom fegyveresei között. Az utóbbi idők súlyos összecsapásai már gyakorlatilag a polgárháború szélére sodorták az országot.

Kedden minden korábbinál súlyosabb harcok zajlottak a Mahmúd Abbász vezette Fatah és az Iszmáil Haníje kormányfő vezette iszlamista Hamasz fegyveresei között, gyakorlatilag a polgárháború szélére sodorva a Gáza övezetet.

A Hamasz mintegy kétszáz fegyverese megtámadta és többórás ostrom után elfoglalta a Fatahhoz hű erők észak-gázai főhadiszállását, a Fatah emberei pedig a Hamasz által működtetett Al-Aksza tévé- és rádióállomás ellen indítottak eredményes rohamot.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma és a jeruzsálemi amerikai konzulátus figyelmeztetett, hogy nagyon veszélyes a helyzet Gázában, és nem tanácsolta az újságíróknak, hogy a térségbe utazzanak. A még ott tartózkodó amerikai újságírókat távozásra szólították fel.


A Hamasz ultimátumot adott


A Hamasz szerdán ultimátumot adott ellenfelének a fegyverletételre. Ha a Mahmúd Abbász elnökhöz, illetve a Fatah szervezethez hű biztonsági erők tagjai péntek délutánig nem szolgáltatják be fegyvereiket az Ezzedín al-Kasszám Brigádoknak (a Hamász fegyveres szárnyának), a szervezet erővel veszi el tőlük – áll a felhívásban, amelyet a Hamászhoz közel álló rádióadók ismertettek.


A Hamász egy nyilatkozata szerint a Mahmúd Abbászhoz hű biztonsági szervezetek egyes tagjai “puccsra, a palesztin ügy elárulására” készülnek, és a Fatah “nem képes megfékezni a soraiban megbújó puccsistákat”. Az iszlamista szervezet felháborodottan reagált a Fatah központi bizottságának előző napi döntésére, amely szerint a szervezet felfüggeszti minisztereinek részvételét a februári hatalommegosztó egyezmény jegyében létrejött palesztin nemzeti egységkormány munkájában, tiltakozásul a Hamász fegyveresei által elkövetett “bűncselekmények” ellen. A Hamász nyilatkozata szerint “a Fatah lépése politikai zsarolás, bűncselekményeket pedig éppen a Fatahhoz hű fegyveresek követnek el”.


Polgárháború fenyeget


Az Európai Unió szintén arra figyelmeztetett, hogy a palesztin szervezetek közötti harcoknak haladéktalanul véget kell vetni.



A Fatah kivonult a palesztin egységkormányból 1

Gázában mindennaposak az utcai harcok (fotó: MTI)



Benita Ferrero-Waldner, az EU külkapcsolatokért felelős biztosa közölte Musztafa Bargúti palesztin tájékoztatási miniszterrel folytatott tárgyalása után, hogy az EU „rendkívül aggódik” az erőszak újbóli fellángolása miatt: „Azonnali tűzszünetre van szükség a Gázai övezetben és Ciszjordániában, és meg kell erősíteni a nemzeti egységkormányt, (…) ellenkező esetben polgárháborús veszély fenyeget”. Hozzátette, hogy az előző nap a palesztin pénzügyminisztérium rendelkezésére bocsátott négymillió euró nem jelenti a Palesztin Hatóságnak nyújtott közvetlen uniós támogatás felújítását.


—-Kéksisakosokra lenne szükség—-


Izrael némi nyugtalansággal szemléli a gázai övezeti palesztin belviszályt, mert attól tart, hogy a csatározások nyomán létrejöhet egy teljes mértékben Hamász ellenőrzés alatt álló terület, egy “Hamásztán”. Beavatkozni azonban nem kíván a jelen szakaszban. Kívülről követi a fejleményeket, és csak bizonyos óvintézkedések megtételére szorítkozik a Gázai övezethez közeli területein – hangzott el szerdán az izraeli rádió egyik elemzésében.


Jóllehet Izrael hosszú ideje ellenáll azoknak a palesztin felszólításoknak, hogy érkezzenek békefenntartók Gázába és a Jordán folyó Izrael által megszállt nyugati partjára, a héten Ehud Olmert miniszterelnök úgy vélte, hogy komolyan fontolóra kellene venni nemzetközi erők elhelyezését a Gáza és Egyiptom közötti korridorban.


“Ha a Gázai övezet végül a Hamász kezébe kerül, annak a térségre kiható jelentősége lesz” – fogalmazott Olmert, hangsúlyozva, hogy a Nyugatnak hamarosan lépnie kell, hogy megváltoztassa a Gázai övezetben kialakult helyzetet. Izrael azóta rugalmasabb a nemzetközi békefenntartókat illetően, hogy a tavalyi libanoni háború lezárásakor megerősített kéksisakos UNIFIL-csapatok helyezkedtek el a Hezbollah fegyveres szervezet volt fészkeiben. Olmert szerint a Gázához vezénylendő nemzetközi erő hasonlatos lehetne az UNIFIL-hez.


Visszasírják az izraeli megszállást?


A helyzet különösen súlyos, hiszen a Fatah és a Hamász által felállított félkatonai alakulatok egy része kicsúszott a politikai vezetés ellenőrzése alól, s különféle klánok és bűnbandák szolgálatába szegődött.


“Azért hozták létre őket a nemzeti ellenállás jegyében, hogy kitöltsék a biztonsági űrt, de aztán elkezdtek embereket zsarolni, megtámadni és elrabolni” – magyarázta Nászer Dzsuma, aki a lazán a Fatahhoz kapcsolódó al-Aksza Mártírok Brigádjai fegyveres csoport vezetője volt egykor, de ma már a palesztin parlament képviselője. A palesztin politikus szerint az átlagemberek annyira torkig vannak a fegyveres csoportokkal, hogy “Gázában most már azt szeretnék, ha visszaállna az izraeli megszállás, Ciszjordániában pedig a jordániai uralom helyreállításában reménykednek”.


Az elmúlt napokban a térségben növekvő kegyetlenséggel dúltak a harcok, amelyek következében az elmúlt két nap alatt Gázában 37-en vesztették életüket. Kedden 28 palesztin halt meg, és több mint százötvenen sebesültek meg. Egyeseket az utcán lőttek agyon, a Fatah egyik tagját a 14. emeletről, majd röviddel később egy Hamasz-tagot a 11. emeletről dobtak ki.



Becslések szerint több mint hatszáz ember vesztette életét a palesztin belharcokban, amióta a Hamász megnyerte a múlt év januárjában a parlamenti választásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik