Nagyvilág

Tévedésből afgán rendőröket lőttek le amerikaiak

Hét afgán rendőrt tévedésből lelőttek amerikai katonák keddre virradóra Kelet-Afganisztánban - közölték afgán illetékesek.

Az első jelentések szerint éjfél körül tűzharc tört ki tálib fegyveresek és rendőrök között Nangarhar tartományban. Két órával később oda érkeztek amerikai helikopterek, hogy segítsenek a rendőröknek, tüzet nyitottak a harcolókra, de lövéseik a rendőrőrsöt találták el. A helyi rendőrfőnök szerint minden bizonnyal “tévedés” történt. A hét halálos áldozat mellett öt sebesült is van a rendőrök között – közölte a belügyminisztérium szóvivője.

A koalíciós erők szóvivője, Chris Belcher megerősítette, hogy a szóban forgó helyszínen volt harci cselekmény. Ő azonban úgy nyilatkozott, hogy ott koalíciós és afgán katonákra “lesből rátámadtak”, és “a támadók kiléte kérdéses”.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) katonái az ország keleti részén elterülő Kunár tartományban lelőttek három afgán személyt, további kettőt pedig megsebesítettek, miután az afgánok gépkocsijukkal nem álltak meg egy ellenőrzőpontnál az ott szolgálatot teljesítő katonák megálljt parancsoló jelzései ellenére – közölte az ISAF. Az irányítás nélkül maradt jármű ezután elsodort egy gyermeket, aki ennek következtében megsérült – tették hozzá. A helyi lakosok szerint a jármű “turistaautó” volt, és 14-16 éves diákok utaztak rajta. Az ügyben vizsgálatot indítottak az afgán hatóságok – közölte az ISAF.

Többször előfordul Afganisztánban, hogy autósok nem állnak meg ellenőrzőpontnál, és a katonák emiatt tüzet nyitnak rájuk. Az ENSZ szerint az idei évben első négy hónapjában 380 polgári személy halt meg a tálibok és a koalíciós erők harcában.

Az ISAF bejelentette továbbá, hogy hétfőn az ország déli részén robbanásban meghalt egy NATO-katona, további kettő pedig megsebesült. Mindhárman kanadaiak – közölte a kanadai védelmi minisztérium. Ezzel a veszteséggel az idén 81-re nőtt az országban harcban meghalt külföldi katonák száma, közülük 13 volt kanadai. Tavaly egész évben 190 külföldi katona vesztette életét Afganisztánban, 2002 óta pedig összesen 57 kanadai katona halt meg harcban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik