Nagyvilág

Kuvait nagykövetséget nyit Budapesten

Kuvait mielőbb követséget nyit Budapesten – közölték kedden Kuvaitvárosban Göncz Kinga külügyminiszter tárgyalópartnerei.

Göncz Kinga katari megbeszéléseit követően tárgyalt kedden Kuvaitvárosban, ahol fogadta őt az uralkodó – Kuvait emírje – Szabah el-Ahmad el-Dzsábir sejk. A magyar diplomácia vezetője átadta az emírnek Sólyom László köztársasági elnök meghívólevelét, aki örömmel fogadta a meghívást, és ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben Budapestre látogat.

A magyar külügyminiszter találkozott a miniszterelnökkel, Nasszer Mohamed asz-Szabah sejkkel, aki bejelentette, hogy – az egyre kedvezőbb kétoldalú politikai kapcsolatokra tekintettel – Kuvait mielőbb követséget nyit Budapesten, s meghívta Gyurcsány Ferenc kormányfőt kuvaiti látogatásra.


Energiaügyről is tárgyaltak

Göncz Kinga megbeszéléseket folytatott Mohammad Al-Sabah Al-Salem Al-Sabah sejkkel, miniszterelnök-helyettessel és külügyminiszterrel. A magyar és kuvaiti tárcavezető együttműködési megállapodást is aláír a két külügyminisztérium között.


“Szó volt energetikai együttműködésről kuvaiti vállalatok és a Mol között, s mi szorgalmaztuk kuvaiti beruházók és befektetők Magyarországra jövetelét” – mondta el a külügyi szóvivő, megemlítve, hogy Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója, aki a magyar küldöttség tagja, szintén az energetikai együttműködés fejlesztésének a lehetőségeiről folytatott megbeszéléseket.


Vízumkönnyítés a jövőben


A magyar fél szerint a külképviselet megnyitására hamarosan sor kerül, mivel a kuvaiti kormányfő szavaiból azt lehetett leszűrni, hogy ez eldöntött kérdés, és már csak az elhatározás megvalósítása van hátra.


A miniszterelnök jelentős vízumkönnyítési bejelentést is tett, miszerint a jövőben a magyar állampolgárok a kuvaiti repülőtéren vehetik fel beutazóvízumukat. A részletek kidolgozása folyamatban van. Odze György kiemelte, hogy Göncz Kingának a miniszterelnökkel folytatott tárgyalása a várakozás fölött szívélyes légkörben zajlott le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik