Nagyvilág

Basescu bosszút állt az RMDSZ-en

Az RMDSZ Traian Basescu politikai bosszújának tudja be Nagy Zsolt távközlési miniszter felfüggesztését. Véleményük szerint az államfő így torolta meg azt, hogy a szövetség nem támogatta a demokraták által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Nagy Zsolt informatikai miniszter szerint ügyét az államfő az RMDSZ elleni politikai zsarolásra használja fel. Az RMDSZ vezetői szintén politikai döntésnek és Băsescu bosszújának nevezték az eljárást, aminek valószínűleg az áll a hátterében, hogy a szövetség nem támogatta a demokratáknak a liberális–RMDSZ kormány elleni bizalmatlansági indítványát.


Sikertelen kormánybuktatás

A kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról hétfőn tartottak szavazást a román parlamentben. A Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök kormányának magbuktatására irányuló kezdeményezés azonban mindössze 115 támogató szavazatot kapott, noha a kormány leváltásához legkevesebb 234 voksra lett volna szükség. Az indítványt csak a Demokrata Párt és a kormányzó Nemzeti Liberális Pártból (PNL) kivált Liberális Demokrata Párt (PLD) képviselői támogatták.

Az államfő ugyanezen a napon döntött Nagy Zsolt felfüggesztése ellen is azzal az indokkal, hogy az RMDSZ-es tárcavezető ellen május 4-én bűnvádi eljárást indított a főügyészség. Markó Béla, az RMDSZ elnöke szerint számítani lehetett arra, hogy az államfő felfüggeszti Nagy Zsoltot, ugyanakkor a nyomozás során semmilyen új elem nem került felszínre, ezért az államfő a felfüggesztésről szóló rendeletet akár néhány hónappal ezelőtt is megírhatta volna. Az informatikai tárca irányítását valószínűleg a miniszter korábbi kabinetfőnöke, Porcsalmi Bálint államtitkár látja el.


A második áldozat


A nyomozati anyag koholmány – nyilatkozta a Krónika című román napilapnak Nagy Zsolt, aki szerint jelzésértékű, hogy a román titkosszolgálatok bevallották, hogy tavaly egymillió telefonlehallgatást hajtottak végre.

Nagy Zsoltot a tavaly kirobbant kémbotrányban gyanúsítják határokon átívelő bűnözői csoport támogatásával, amelynek tagjai titkos gazdasági adatokhoz fértek hozzá bukaresti hivatalnokok segítségével, és az információkat állami vállalatok magánosításában érdekelt társaságoknak szolgáltatták ki. A nyomozati anyag szerint a miniszter feladata volt ellenőrizni: nem hallgatják-e le a hatóságok a Sztamen Sztancsev bolgár állampolgár, a Credit Suisse First Boston befektetői tanácsadó iroda romániai képviselője által kiépített kémhálózat tagjainak telefonbeszélgetéseit.

Nagy Zsolt informatikai és távközlési miniszter Teodor Atanasiu volt védelmi miniszter után a második tárcavezető a 2004-es választások óta, akit Traian Băsescu felfüggeszt tisztségéből. Noha az ügyészség később ejtette az Atanasiu elleni vádakat, az államfő nem helyezte vissza posztjára a politikust.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik