Nagyvilág

Antisaari: Koszovó függetlensége az egyetlen megoldás

Martti Ahtisaari ENSZ-közvetítő továbbra is úgy véli, hogy Koszovó függetlensége az egyetlen lehetséges megoldás a dél-szerbiai tartomány problémájának a megoldására.

A világszervezet Koszovó ügyekben illetéke megbízottja kedden Rómában az olasz képviselőház külügyi bizottságának a tagjai előtt mondott beszédében leszögezte: “nem látok más kiutat, mint a koszovói függetlenséget”. Kiemelte, hogy eljött az a pillanat, amikor az ENSZ-nek lendületet kell adnia a gyors megoldás érdekében “mert választanunk kell, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának keretében rendezetten menjen végbe a folyamat, vagy a testület keretein kívül zűrzavarba torkolljon”.

Ahtisaari utalt arra az amerikai óhajra, hogy Koszovó függetlenséget el kell ismerni, szükség esetén akár egyoldalúan is, de Szerbia szövetségesének, Oroszországnak a támogatására támaszkodva ellenzi a függetlenség megadását.

Az ENSZ-megbízott figyelmeztetett arra: az idő a vége felé jár, és “lassan kifutunk az időből”, mivel Pristinában, a tartomány közigazgatási székhelyén “ténylegesen meleg a helyzet” annak következtében, hogy a koszovóiak gyorsan el akarják nyerni függetlenségüket.

Az ENSZ-megbízott és a koszovói rendezési terv kidolgozója úgy vélte, hogy meg kell győzni Oroszországot: ne emeljen vétót a BT-ben a Koszovó-vitában, és az oroszok hozzák Belgrád tudomására, hogy a kérdés már lezárt; a koszovói függetlenség a tartományban élő szerb kisebbség jogainak a tiszteletben tarása mellett elkerülhetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik