Nagyvilág

Őrizetben egy magyar Bush-ellenes tüntető Rómában

Egy magyar állampolgárságú, budapesti lakos fiatalembert is őrizetbe vettek Rómában a George Bush amerikai elnök látogatása elleni tüntetésen, az illető szombat óta őrizetben van – erősítette meg hétfőn az MTI-nek a római magyar konzulátus.

Az olasz külügyminisztérium a konzulátus kérésére végigtelefonálta a római rendőrkapitányságokat, hogy megtudja: valóban van-e magyar az őrizetbe vett nyolc személy között. Az olasz külügyi tárca ezután közölte a konzulátussal az illető kilétét, és megígérte, hogy az őrizetbe vételtől számított 72 órán belül hivatalos, írásos tájékoztatást ad a fiatalember ügyéről a két ország közötti konzuli megállapodásnak megfelelően.


A konzulátus szerint az olasz média nagyon részletes beszámolókat közölt a tüntetésről és a rendőrségi fellépésről, de az őrizetbe vettek kilétéről semmit. A külképviselet az olasz médiában megjelent tudósításokból arra következtet, hogy többféle vád is felmerül az őrizetbe vettek, köztük a magyar fiatalember ellen, mert – mint a sajtóban olvasható – a rendőrség csak a legagresszívabb elemeket emelte ki a tüntető tömegből.



Őrizetben egy magyar Bush-ellenes tüntető Rómában 1

Bush-elleni tüntetõkkel csapnak össze az olasz csendõrök. (fotó: MTI/EPA)


A rendőrök szombat este könnygázt vetettek be az őket palackokkal és más tárgyakkal dobáló globalizáció- és háborúellenes tüntetők ellen Róma történelmi belvárosában. Több ezer rendőrt vonultattak fel a Colosseum, a piazza Navona és más színhelyekre, hogy megakadályozzák az erőszakot. Néhány órával azután, hogy Bush elnök XVI. Benedek pápával tárgyalt, tüntetők csaptak össze a rendőrökkel.


A randalírozók, akik közül többen sisakot viseltek és arcukat sállal takarták el, betörték egy bank ablakát, és az elegáns belvárosi utcákon felborogatták több étterem utcai asztalait. Számos tüntető és rendőr megsérült.


Az incidens idején Bush az amerikai nagykövet rezidenciáján tartózkodott, a zavargás helyszínétől távol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik