Nagyvilág

Fellázadt egy tibeti kisváros

Egy kisváros tibeti lakossága fellázadt Kína Szecsuán (Sichuan) tartományában, mert a hatóságok engedélyezték egy bányavállalatnak, hogy ásványkincseket termeljen ki egy szentnek tartott hegyből.

Az eset még májusban történt, de a hivatalos kínai médiában azóta sem jelent meg róla hír. A kisváros egyes lakosai számoltak be a történtekről nyugati tudósítóknak. Mint elmondták, a szent hegy megsértése miatt érzett haragjukban a tibetiek megtámadtak Bamejben (Bamei) több helyi tisztségviselőt, és szétvertek néhány autót az ásványkincseket kitermelő kínai bányavállalat helyi székháza előtt.

Egyikük azt mondta telefonos beszámolójában, hogy több ember életét vesztette az összecsapásokban, de más helybeli lakosok tagadták ezt az állítást. A helyi rendőrség nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

A tibeti lakosság zöme Kína Tibeti Autonóm Területén él, de vannak kisebb csoportjai Csinghaj (Qinghai) és Szecsuán tartományban is. A tibeti hitvilág kilenc szent hegyet tart számon, ezek egyike a szecsuáni Jala (Yala) hegy, amelynek gyomrából egy idő óta cinket és ólmot termel ki egy kínai bányavállalat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik