Nagyvilág

Belgiumban lemondott a kormány

A hét végén tartott választások után hétfőn lemondott a vereséget szenvedő kormány. A most következő kormányalakítási tárgyalások a szakértők véleménye szerint hosszúnak ígérkeznek.

II. Albert belga király délelőtt kihallgatáson fogadta Guy Verhofstadt miniszterelnököt, aki a vasárnapi parlamenti választások nyomán benyújtotta kabinetje lemondását. Az uralkodó ezt elfogadta, s a kormányt – az új kabinet megalakulásáig – megbízta a folyó ügyek intézésével.


A választásokon az eddigi kormánykoalíció komoly vereséget szenvedett, s különösen nagy visszaesést könyvelhetett el a koalíció két flamand ereje, a miniszterelnököt adó flamand liberális párt, illetve a flamand szocialisták. Guy Verhofstadt vasárnap éjszaka bejelentette, hogy elismeri felelősségét pártja vereségében, s a jövőben “félreáll”, azaz nem pályázik újra a miniszterelnöki posztra. Verhofstadt nyolc éven át irányította Belgiumot.


A most következő kormányalakítási tárgyalások a szakértők véleménye szerint hosszúnak ígérkeznek. A szokásos menetrend szerint a kormányalakítási folyamat első lépéseként II. Albert megbeszéléseket folytat majd a szenátus és a képviselőház leköszönő elnökeivel, s a meghatározó politikai erők vezetőivel. Ez a konzultációsorozat akár napokig is eltarthat. Ezt követően az uralkodó általában kijelöl egy “informátort”, egy befolyásos politikust, hogy ő szondázza végig a pártokat: kikkel lennének hajlandóak koalícióra lépni, s milyen programmal.


Ez az egész folyamat általában is sokáig tart, de most – mivel különösen nagyok az ellentétek a flamand és a vallon pártok között, illetve mert a flamandok által követelt államreformhoz kétharmados többségre, azaz nagy összefogásra van szükség – a legtöbb szakértő szerint még a szokásosnál is több időre lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik