Nagyvilág

Putyin: a G8 egy idejétmúlt klub

Új gazdasági világrendet kell létrehozni, amelyben jelentősebb szerep jut a gyorsan gyarapodó feltörekvő országoknak – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon.

Putyin kijelentette, hogy a világ hét legfejlettebb országát (G7) és Oroszországot tömörítő G8-csoport egy idejétmúlt klub. Ez nem tükrözi, hogy a világgazdasági hatalom centruma elmozdult az iparosodott nyugati nagyhatalmaktól az olyan országok felé, mint az övé. A legutóbbi G8-as találkozó pénteken fejeződött be a németországi Heiligendammban.

“Ötven évvel ezelőtt a világ bruttó hazai termékének 60 százalékát a G7 adta, ma viszont fordítva van, a 60 százalék forrása éppen a világ többi országa” – jelentette ki a fórum több mint kétezer résztvevője – a világ minden tájáról érkezett kormányzati tisztségviselők és gazdasági vezetők – előtt. A szentpétervári eseményt a davosi világgazdasági fórum testvérrendezvényének tekintik.

Putyin a legjelentősebb globális pénzügyi intézményekről – például a Világbankról és a Nemzetközi Valutaalapról – beszélve azt mondta: “egy teljesen más valóságban” hozták őket létre, mint a mai, és ezért a gyorsan változó világgazdasági környezetben vesztettek jelentőségükből. Oroszországban soha nem látott gazdasági növekedés zajlik, ennek köszönhetően az ország vissza tudta fizetni külföldi adósságát, és 400 milliárd dollárnyi valutatartalékot halmozott fel, amely a világon a harmadik legnagyobb.

Az orosz elnök kijelentette, hogy a világnak csökkentenie kell az amerikai dollártól mint tartalékvalutától való függőségét, és a tartalékok egyik alternatív eszközeként be kell vezetni az orosz rubelt. Oroszország tavaly szüntette meg a tőkemozgás feletti állami ellenőrzést. “Több globális pénzügyi központra és több tartalékvalutára van szükség” – szögezte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik