Nagyvilág

Először néz szembe kihívóval Meciar

A 16 éve működő szlovákiai Néppárt történetében először kihívója akadt az alapító pártelnöknek, ennek ellenére egyhangúlag újraválasztották.

Tisztújító közgyűlést tartott szombaton Nyitrán a Vladimír Meciar alapította és azóta is általa vezetett Néppárt – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS). Meciarnak a párt fennállása óta most először voltn ellenjelöltje, de Viliam Veteska azonban váratlanul még sem jelent a pártfórumon.

A várakozásnak megfelelően újra pártelnökké választoták Vladimir Meciart a Néppárt – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) nyitrai tisztújító közgyűlésén

Meciarnak a voksoláson Tibor Mikus, a Szlovák Villamos Művek volt vezérigazgatója, az LS-HZDS nagyszombati területi pártszervezetének vezetője volt az egyetlen vetélytársa, de ő egyetlen szavazatot sem kapott.

A 240 küldött közül 217-en választották újra a pártalapítót. A régi-új pártelnök eredeti “kihívója”, Viliam Veteska meg sem jelent a közgyűlésen, mert előzőleg váratlanul kórházba szállították.

A több mint tizenhat éve fennálló párt vezetőcseréjét senki sem valószínűsítette. Lapvélemények és elemzők egyhangúlag egyetértenek abban, hogy Meciar örök időkre az általa alapított – most Robert Fico kormányában koalícióspartner-szerepet betöltő – párt vezére marad.

Az egyik eddigi alelnök, Viliam Veteska önjelölése meglepetésnek számított. A jelek szerint a távolmaradását váratatlan kórházba vonulással indokoló Veteska várhatóan még a párt csúcsvezetéséből is kiesik, s ha így lesz, akkor valószínű, hogy a parlament alelnöki székében sem maradhat sokáig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik