Nagyvilág

Nem döntött Koszovóról a G8

A világ hét legfejlettebb ipari állama és Oroszország (G8) megállapodott abban, hogy meghatározatlan időre elhalasztják a szavazást az ENSZ-ben a Koszovó jogállását rendező határozattervezetről - közölték csütörtökön Heiligendammban.

“Egyezség született arról, hogy egy ideig nem lesz (BT-)határozat, de közösen munkálkodni fogunk azon, hogy megoldást találjunk” – mondta egy névtelenséghez ragaszkodó diplomata. Előzőleg Nicolas Sarkozy francia elnök azt javasolta, hogy fél évvel később döntsenek a dél-szerbiai tartomány jogállásáról. A francia államfő ugyanakkor kijelentette: Oroszországnak el kell fogadnia, hogy – mint fogalmazott – elkerülhetetlen Koszovó távlati függetlensége.

Sarkozy kifejtette, javaslata értelmében Szerbiát és Koszovót rászorítanák arra, hogy tárgyaljanak egymással, s hat hónapon belül állapodjanak meg a jelenleg napirenden szereplőnél “jobb státusban”.

Ha nem sikerülne ilyet találni, csak akkor alkalmaznák az ENSZ-főtitkár különmegbízottja, Martti Ahtisaari finn diplomata által március végén előterjesztett, Koszovónak széles körű, ellenőrzött függetlenséget előirányzó javaslatot – mondta a francia elnök, hozzáfűzve, hogy a G8-országok vezetőinek tanácsadói már csütörtök éjjel nekilátnak a javaslat formába öntésének.

Az Egyesült Államok és a BT-ben képviselt európai országok a múlt héten terjesztettek elő egy határozati javaslatot a zömmel albánok lakta dél-szerbiai tartomány jövőjéről. A tervezet az Ahtisaari-tervre támaszkodik, amit azonban Szerbia és a BT-ben vétójoggal bíró Oroszország is elutasít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik