Nagyvilág

Juniorok ültek Bush mellett

A G8-országokból érkezett nyolc fiatal és egy a harmadik világot képviselő kilencedik társuk csütörtökön a németországi Heiligendammban csaknem egy órára odatelepedhettek a kerekasztalhoz a G8-ak állam- és kormányfői mellé, s mindegyikük előadhatta panaszát.

Az ENSZ Gyermekvédelmi Alapja (UNICEF) által szervezett J8 (a G8 „junior” változata) tagjai – 16-17 éves középiskolások – többek között felvetették a nyolc nagyhatalomnak, hogy járuljon hozzá mikrohitelek afrikai folyósításához. Afrika megsegítésével kapcsolatban az oktatásba való befektetést nevezte a legfontosabbnak a harmadik világ országait képviselő 17 éves tanzániai Isaya Yunge.

Az amerikai Kavitha Narra – George Bush amerikai elnök mellett ülve – az éghajlatváltozásról beszélt, s kijelentette: „kevés időnk maradt a cselekvésre”. A junior nyolcak mindegyike felvetett egy-egy témát, s az állam- és kormányfők röviden felszólalva kivétel nélkül reagáltak ezekre. A találkozó utáni sajtótájékoztatón a fiatalok csak amiatt mondták magukat csalódottnak, hogy nem tehettek fel kérdéseket a nyolcak vezetőinek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik