Külföld

Cáfolják az európai CIA-fogdák létét

admin
admin

2007. 06. 08. 14:12

A német és a román kormány visszautasította az Európa Tanács (ET) jelentéstevőjének állítását a titkos CIA-fogdák európai létezéséről, spekulációnak minősítve a pénteken nyilvánosságra hozott jelentés megállapításait.

Dick Marty az ET megbízásából végzett vizsgálódásai alapján azt állítja, hogy Románia (és Lengyelország) területén 2002-05 között a legfelső szintű vezetés tudtával és jóváhagyásával létesített az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos fogdákat. Ezekben terrorizmussal gyanúsított egyéneket őriztek, majd szállítottak repülőgéppel Afganisztánba és Guantánamóra.

Románia esetében egy 2001-ben kötött titkos megállapodás képezte a fekete-tengeri Mihail Kogalniceanu légi támaszponton berendezett fogdák jogalapját. Abban az időben Ion Iliescu volt Románia elnöke, de az egyezményről tudomása volt utódának, Traian Basescunak is.

Az ET vádjait vizsgáló bukaresti parlamenti bizottság elnöke rámutatott: Marty jelentése nem tartalmaz bizonyítékokat, csupán “rögtönzéseket és kínos találgatásokat”. Az ellenzéki szociáldemokraták (PSD) főtitkára felszólított: a román állam kövessen el mindent, hogy megcáfolja a Marty-jelentésben lefektetett “súlyos vádakat”.

Marty az Európa Tanács több tagállamának, így Német- és Olaszországnak azt vetette a szemére, hogy “államtitokként” kezelték jogellenes akcióknak – köztük terrorgyanús egyének külföldre szállításának – a felderítését.

A német kormány szóvivője pénteken visszautasította e szemrehányást, hangsúlyozva, hogy a svájci diplomata adós maradt állításainak bizonyításával, és kizárólag feltételezésekre és találgatásokra hagyatkozott jelentése írásakor.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.