Nagyvilág

Bizonyítható az európai CIA-börtön létezése?

Az Európa Tanács jelentéstevőjének állítólag bizonyítékai vannak az európai CIA-fogdák létezésére.

“Összegyűjtött értesüléseinkben bizonyítékokat találtunk arra, hogy törvényellenes fegyintézetek léteznek az Egyesült Államokkal szorosan együttműködő európai országokban, például Lengyelországban” – mondta a Le Figarónak adott nyilatkozatában Dick Marty svájci jogász, az ügy vizsgálatával megbízott ET-jelentéstevő. A párizsi lap pénteki száma közölte az interjút.

Marty péntek délután terjeszti elő Strasbourgban a második jelentését az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) illegális európai tevékenységéről. Egy évvel ezelőtt közzétett első jelentésében 14 európai országot vádolt azzal, hogy együttműködtek az amerikai titkosszolgálattal terrortevékenységgel gyanúsított emberek elrablásában. Ezek között Romániát is megemlítette olyan országként, amely megtűrte területén a CIA fogdáit.

“A CIA exportálni akarta a terrorellenes harcot, hogy kivonja magát a tevékenységét gátak közé szorító amerikai törvények hatálya alól, mert szabályok nélküli háborút akart viselni a terrorizmus ellen” – magyarázta a jelentéstevő, milyen céllal létesülhettek az európai CIA-fegyintézetek.

Marty sértőnek és szégyenletesnek nevezte ezt a magatartást. Véleménye szerint a CIA eljárása világosan kimutatja, milyen kevés tiszteletet tanúsít az amerikai hírszerző szervezet az európai partnerországok iránt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik