Nagyvilág

Még működhetnek titkos CIA-börtönök

Hat jogvédő szervezet csütörtökön közzétette 39 olyan személy nevét, aki szerintük az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által működtetett titkos fogdákban sínylődik, noha az amerikai kormány azt állítja, kiürítette a szóban forgó börtönöket.

Az Amnesty International, a New York-i Human Rights Watch, továbbá két-két brit és amerikai emberi jogi csoport “Jegyzőkönyvön kívül: az Egyesült Államok felelőssége a terrorizmus elleni háborúban kikényszerített eltűnésekért” címet viselő 21 oldalas jelentésben firtatják a szóban forgó 39 őrizetes sorsát. A jelentés tartalmazza az eltűntek – egyiptomi, kenyai, líbiai, marokkói, pakisztáni és spanyol állampolgárok – pontos nevét és nemzetiségét.

Négy olyan személy is szerepel a fölsorolásban, akinek a neve eddig egyszer sem bukkant föl a titkos börtönökről szóló értesülések között. A dokumentum összeállítói a jelentésben többek között leírják a titkos fogva tartás helyszíneit, azt, hogy rosszul bánnak a fogva tartottakkal, és azt is, hogy az őrizeteseket mely országokba szállították tovább. A jelentés felfedi azt is, hogy a bebörtönzöttekkel együtt fogva tartják azok hozzátartozóit is – szüleiket, feleségüket, vagy éppen gyerekeiket. (A jogvédők szerint ez utóbbiak között hétéves gyerek is van.)

Az emberi jogi csoportok a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások fő kitervelőjeként emlegetett pakisztáni Háled Sejk Mohammed példáját hozzák föl, akinek 7, illetve 9 éves gyerekét négy hónapon át megfosztották a szabadságtól, és az apjukról kérdezték őket.

George Bush amerikai elnök tavaly szeptemberben elismerte a titkos börtönök működését, de a washingtoni kormányzat azt állította, az al-Kaida terrorhálózat “értékesnek tartott” 14 tagjának a guantánamói amerikai börtöntáborba szállítása óta a CIA nem tart fogva több embert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik