Nagyvilág

Új rakétapajzsot talált ki Putyin

Oroszország és az Egyesült Államok párbeszédet kezd a rakétaelhárító-rendszerekről- jelentette be George Bush amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel a G8 csúcstalálkozó keretében Heiligendammban megtartott találkozója után. Az orosz elnök elképzelése szerint közösen védenék a kontinens légterét.

Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy ha Washington és Moszkva átláthatóan együttműködik a rakétavédelem kérdésében, nem lesz semmilyen probléma. “Egyetértünk a közös veszélyekben, de nézetkülönbségek vannak abban, milyen úton és milyen eszközökkel vagyunk képesek elhárítani azokat” – mondta az orosz elnök.

Közös pajzs

Vlagyimir Putyin javasolta az amerikai elnöknek, hogy e célból használják közösen az Azerbajdzsán területén Oroszország által működtetett rádiólokációs rendszert. Az orosz elnök elmondta: szerdán beszélt javaslatáról az azerbajdzsáni elnökkel, és megállapították, hogy a hatályos szerződés ezt lehetővé tenné.

Putyin meg van győződve arról, hogy az azerbajdzsáni lokátor közös használatával hatékonyan lehet ellenőrizni az iráni rakétaprogramot. “Mihelyt bármelyik fél – beleértve Iránt – nagy hatótávolságú rakétakísérletet hajt végre, a hírszerző eszközeink azonnal észlelni fogják, az amerikaiak és oroszok egyaránt” – mondta Putyin.

Az orosz elnök kijelentette: ez a rendszer nemcsak Európa egy részét, hanem az egész kontinenst lefedné, ráadásul olyan előnnyel is jár, hogy kizárja azt az eshetőséget, hogy a rakétarepeszek Európára hulljanak, mivel a tengerbe vagy az óceánba esnének.

Szó sem lehet róla

Putyin szerint ezáltal szükségtelenné válik a két fél csapásmérő eszközeinek telepítése közvetlenül az európai határoknál, és Moszkvának nem kell megváltoztatnia rakétái célirányával kapcsolatos álláspontját (az orosz elnök a minap azzal fenyegetőzött, hogy Oroszország ismét európai célpontokra irányozza rakétáit, ha az Egyesült Államok folytatja rakétavédelmi rendszerének kiépítését az orosz határok közelében, Csehországban és Lengyelországban).

Az orosz elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy hatótávolságú rakéták esetében az első kísérlettől legalább 3-5 évnek kell eltelnie a hadrendbe állításig, ami bőven elegendő idő bármilyen rakétavédelmi rendszer kiépítéséhez. “Így bármilyen hosszasan folynak a tárgyalások, nem fogunk késni” – hangoztatta. Fontosnak nevezte, hogy a párbeszéd alapos legyen, és figyelembe vegye a kölcsönös érdekeket a biztonság területén.

A meglepetés ereje

George Bush közölte, hogy orosz partnere “nagyon érdekes javaslatot tett”, és ennek eredményeképpen állapodtak meg abban, hogy Oroszország és az Egyesült Államok hadászati párbeszédet kezd a rakétaelhárító-rendszerekről katonai és külügyi vezetők részvételével.

“Ez komoly hadászati párbeszéd lesz. Ez nagyon komoly kérdés, és meg kell győződni arról, hogy a felek teljes mértékben értik egymás álláspontját (…). Ilyen párbeszéd révén érthetőbbek lesznek a rakétavédelmi rendszert alkotó technológiák, és az együttműködési lehetőségek” – hangoztatta az amerikai elnök.

Mind az amerikai, mind az orosz elnök építő szelleműnek minősítette a megbeszélést, de Putyin reményét fejezte ki, hogy a jövőbeni párbeszéd nem fog lepelként szolgálni az egyoldalú lépések elfedéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik