Nagyvilág

Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a román kormány ellen

A román Demokrata Párt (PD) csütörtökön hivatalosan is előterjesztette a parlament két háza előtt a liberális Calin Popescu Tariceanu kormánya elleni bizalmatlansági indítványát. Cristian Redulescu demokrata képviselő rendkívül kevés honatya jelenlétében olvasta fel pártja indítványát, amely a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alkotott jelenlegi kormány távozását követeli.

„A Tariceanu-kormánynak mennie kell” címet viselő indítvány szerzőinek legfőbb érve az, hogy ez a koalíció mindössze húszszázalékos támogatottságot élvez a törvényhozó testületben, így tarthatatlannak tekinti, hogy a parlamenti erők mintegy nyolcvan százaléka ellenzékben legyen.

A dokumentumot a képviselő korántsem népes „közönség” előtt olvasta fel. Csupán a kormány tagjai és az indítványt aláíró 119 szenátor és képviselő volt jelen a teremben.

Az előterjesztési procedúra amúgy is nehézkesen indult, a Nagy-Románia Párt (PRM) például óvást intézett a felolvasás ellen, azt követelve, hogy előtte ellenőrizzék az aláírások hitelességét, amelyet a párt kétségbe von. Az ügyrendi kérdések tisztázása végül kétórás késést eredményezett. Az ülést vezető elnök az indítvány felolvasása után be is zárta az ülést. A dokumentum feletti vitát hétfőn délutánra tűzték ki.

Addig azonban sok minden fog történni a belpolitika színpadán. A pártok buzgón egyeztetnek egymással, hogy milyen kormánykoalíciója legyen ezután Romániának. A legkülönbözőbb változatok látnak szinte percenként napvilágot a nyilvánosság előtt, kezdve egy szociáldemokrata politikus kormányalakítási megbízásától egészen a hárompárti (liberális, demokrata, illetve liberális-demokrata – PLD) koalíció létrehozásáig. A pártok delegációi pénteken járulnak a Cotroceni-palotába, hogy Traian Basescu államfővel konzultáljanak.

Egy dolog bizonyosnak látszik: a szociáldemokraták döntő szerepet játszhatnak a jelenlegi helyzetben, mivel a parlament mindkét házában övék a legnagyobb frakció. Basescu azonban – akinek a közelmúltban történt felfüggesztésében éppen a szociáldemokraták voltak a kezdeményezők, s aki népszavazás eredményeként térhetett vissza államfői hivatalába – sokak szerint tartogathat meglepetéseket. Mircea Geoana pártelnök például állítólag ígéretet kapott az államelnöktől, hogy ő alakíthat kormányt. Mások szerint Basescu más variációkon gondolkodik, és könnyen „átrázhatja” a szociáldemokratákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik