Nagyvilág

Pszichiátrián a pápa „támadója”

A pápa testőrei letepertek egy férfit a vatikáni Szent Péter téren, miután az megpróbált felugrani XVI. Benedek pápamobiljára: az orvosi vizsgálat szerint az illető „zavart elméjű”.

A tettes pszichiátriai intézetbe került, miután a Vatikán bírája kihallgatta és átesett egy orvosi vizsgálaton, amely azzal az eredménnyel zárult, hogy az illető „zavart elméjű” – közölte a Szentszék szóvivője. A 27 éves, német állampolgárságú férfi nem akart az egyházfő életére törni, csak szerette volna felhívni magára a figyelmet – tette hozzá Federico Lombardi, a sajtószolgálat igazgatója.

XVI. Benedek nem sérült meg, sőt úgy tűnik, észre sem vette, amikor a férfi átugrott a téren emelt védőtorlaszon és a nyitott pápamobil után vetette magát, amely az általános kihallgatásra összegyűlt tömegnek integető pápát szállította. Legalább nyolc testőr ragadta meg a vélt támadót és földre szorította, eközben az egyházfő még csak hátra sem nézett. A fehér terepjáró továbbgördült a zavartalanul integető XVI. Benedekkel, aki ezután folytatta az audiencát, mintha mi sem történt volna.

Az incidenst megörökítő videofelvételekből nem lehet kideríteni, hogy a várakozók második vagy harmadik sorából előugró férfi fel tudott-e kapaszkodni a pápamobilra. Egy névtelenségbe burkolózó vatikáni tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy a jármű hátulját kapta el a tettes, aki rózsaszín pólót, sötét rövidnadrágot, bézs színű baseball-sapkát és napszemüveget viselt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik