Nagyvilág

Lefizették Franciaország második emberét?

Befolyással való üzérkedés gyanúja miatt indított eljárást a párizsi ügyészség Christian Poncelet, a francia szenátus elnöke ellen – adta hírül szerdán egy francia lap.

A Le Canard Enchainé című szatirikus hetilap szerint a csalás és közjavakkal való visszaélés gyanúja miatt eljárás alatt álló Jean-Claude Bertoldi üzletembert jutalékért cserébe franciaországi és külföldi állami befektetésekhez segítette a szenátus elnöke, aki a köztársasági elnök után a francia állam második legfontosabb személyisége. Bertoldi a Vinci nevű közbeszerzési beruházásokat működtető cég Sogea nevű leányvállalatánál dolgozott.

A szenátus elnöke közleményben cáfolta a szerinte hazug állításokat, és rágalmazás miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. A Le Canard Enchainé hasábjain közölt telefonbeszélgetés-részletek szerint Bertoldi 2007 februárjában 8000 eurót ígért Poncelet-nek, amennyiben segítségének köszönhetően a Sogea kap meg egy állami beruházást a Vogézekben.

Az újság szerint azt megelőzően Poncelet 2006. december 8-án Michele Alliot-Marie akkori védelmi miniszter egyik tanácsadójánál próbálta elérni, hogy az üzletember cége építhesse fel a Párizs környéki Issy-les-Moulineaux-ban a csendőrség új székházát, majd biztosította barátját: a Sogeának „nyert ügye” van.

A párizsi ügyészség elismerte, hogy április 26-án „bizonyos tények kapcsán befolyással való üzérkedés” gyanújával indítottak eljárást. A lehallgatott telefonbeszélgetések alapján ugyanis egyértelművé vált, hogy Poncelet és Bertoldi rendszeres kapcsolatban álltak egymással. Az ügyészség 2006 novemberében következmények nélkül zárt le egy hét hónappal korábban, közjavakkal való visszaélés gyanúja miatt indított eljárást, amelyben Poncelet szintén érintett volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik