Nagyvilág

USA-vízum: csak a neve változott

Az Egyesült Államok újfajta, egységes beléptetési rendszert ajánl az EU polgárainak: a franciák már biometrikus útlevelet kapnak, önmagában azonban ez sem garantálja majd az USA-ba belépést – írja a Népszabadság.

Az úgynevezett elektronikus utazási jóváhagyást (ETA) a szenátus márciusban már elfogadta, ám a képviselőházi jóváhagyás még hiányzik. Az ausztrál mintára bevezetendő rendszer lényege: az USA-ba utazóknak repülőútjuk megkezdése előtt az interneten meg kell küldeniük személyes adataikat és például hitelkártyaszámukat is. Az EU-ban egyelőre bizonytalanok, valójában vízumról van-e szó.

Nem szükségképpen tűnik annak, de látnunk kell majd a részleteit, hogyan működik a gyakorlatban. Addig is sürgetjük a vízummentességi program kiterjesztését az összes uniós tagállamra, köztük a 2004-ben csatlakozottakra is – mondta a lapnak Friso Roscam Abbing, az Európai Bizottság igazságügyi szóvivője.

Sarah Ludford brit liberális képviselő szerint ténylegesen vízumról van szó. Az új beléptetési rend személyenként, nem pedig országonként különböztetné meg az Európai Unió államainak polgárait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik