Nagyvilág

Túl késő leállítani az iráni atomprogramot?

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kedden felszólította az Egyesült Államokat és nyugati szövetségeseit: hagyjanak fel „arrogáns politikájukkal", azzal, hogy feltételeket szabnak.

„Túl késő leállítani az Irán által (az atomprogram területén) elért előrehaladást” – mondta az iráni elnök sajtótájékoztatóján, amelyet Ruhollah Khomeini ajatollah, az Iráni Iszlám Köztársaság megalapítója halálának 18. évfordulója alkalmából tartott.


Ahmadinezsád figyelmeztette a BT-t, hogy – újabb szankciókkal sújtva a perzsa államot – „ne játsszék az oroszlán farkával”. „A Biztonsági Tanácsnak véget kell vetnie törvénytelen és igazságtalan tevékenységének” – mondta az iráni elnök, azt tanácsolva a testületnek, hogy „hagyjon fel gyerekeskedéseivel és makacsságával”. „Irán nagy ország” – figyelmeztetett Ahmadinezsád.

Az iráni elnök ezúttal is kirohanást intézett a nagyhatalmak ellen, amelyek „fegyverraktárai tele vannak atomfegyverrel”, amelyek „monopolhelyzetre törekszenek” és „a megosztottság szításával uralkodni akarnak a népeken”. Ahmadinezsád megismételte a „külföldi országokhoz” intézett szokásos szólamait, amelyek szerinte „megszállták a térséget”, de hozzátette, hogy „a nagyhatalmak évszázados dominanciájának már vége”.


Megemlítette egyebek közt az iraki amerikai jelenlétet, hozzátéve, hogy Irán azt tanácsolta az Egyesült Államoknak, „minél gyorsabban vonuljon ki az országból, hogy az iraki nép intézhesse a saját ügyeit”.

Az Irán elleni további szankciókat vagy egy esetleges katonai fellépést illetően Ahmadinezsád kijelentette: „Nem tudnak nekünk ártani, lehet, hogy szeretnének, de nem tudnak”. Hozzátette: Irán erősebb, mint valaha, s a titka az, hogy hisz Istenben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik