Nagyvilág

Regionális rakétapajzsot sürget Ausztrália

Ausztrália az Egyesült Államokkal és Japánnal való rakétavédelmi együttműködést tanulmányoz – jelentette be kedden a védelmi miniszter Tokióban.

Brendan Nelson sajtótájékoztatóján közölte, hogy Ausztrália tanulmányozza, mit tehetne szoros szövetségeseivel, az Egyesült Államokkal és Japánnal együttműködve a regionális – például Észak-Koreából eredő – veszélyek elhárítása érdekében.

Az egyik lehetőség az lenne, hogy elfogó rakétákat szereljenek fel az Aegis felderítő rendszerrel ellátott rombolókra, de Nelson szerint egyelőre még túl korai menetrendről vagy költségekről beszélni. Japán és az Egyesült Államok a tavaly októberi észak-koreai kísérleti atomrobbantás után felgyorsította a közös rakétavédelmi rendszer kiépítésére irányuló erőfeszítéseket.

Japán és Ausztrália biztonsági megállapodást írt alá márciusban, amelynek értelmében a japán erők egyebek közt részt vehetnek az ausztrál egységek katasztrófavédelmi és békefenntartó kiképzésében, s amely felgyorsítja az együttműködést a két ország között a terrorizmus elleni harc és a hírszerzési értesülések területén.

Ausztrália megkezdte három Aegis radarrendszerrel felszerelt romboló beszerzését, amelyeket várhatóan SM–3 rakétavédelmi rakétákkal szerelnek majd fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik