Nagyvilág

Az ikrek megfúrták a Bush-Walesa találkozót

A Lengyelországot irányító Kaczynski-fivérek ellenállásán meghiúsul George Bush amerikai elnök és Lech Walesa találkozója. Ezt a volt lengyel elnök maga hozta nyilvánosságra kedden.

A Szolidaritás szakszervezet egykori legendás vezetője egy internetes közleményt adott ki, amely szerint “Bush elnök javasolta a találkozót, és kérte a lengyel felet, hogy ő (Walesa) fogadhassa Lengyelországba érkezésekor” (pénteken).

“A demokratikus országokban bevett dolog, hogy a korábbi államfők segítik a hivatalban lévő vezetőket az állam érdekében. A jelenlegi elnök irodája megfosztott ettől a jogomtól. Ez diplomáciai botrány” – írta a Nobel békedíjas Walesa.

Bush három órát tölt Lengyelországban, hogy megvitassa az amerikai rakétapajzs elemeinek telepítését. Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök egy keddi rádiónyilatkozatában azt mondta, hogy nem tud Bush és Walesa találkozásának tervéről. Hozzátette azonban: “szinte teljesen normális, hogy az a személy, aki megsérti a hivatalban lévő államfőt, nem beszélve a kormányfőről, nem remélheti, hogy fogadják őt magas szinten”. Ezzel arra utalt, hogy Lech Walesa egy törvény kapcsán bolondnak nevezte Lech Kaczynski elnököt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik