Nagyvilág

Bulgária beszállna a rakétavédelmi pajzsba

Avajlo Kalfin bolgár védelmi miniszter felszólította a NATO-t: biztosítsa ugyanazt a biztonsági szintet hazájának, mint amilyent azoknak az államoknak, amelyeket az amerikai rakétavédelmi pajzs fog védeni.

A miniszter közölte, hogy a kérdést felvetik George Bush amerikai elnök június 10-11-én esedékes bulgáriai látogatásán.

“Nagyon fontos számunkra a NATO-tagállamok biztonságának oszthatatlansága. Bulgária egyike azon kevés európai uniós és NATO-tagállamnak, amelyet nem véd a tervezett pajzs a hosszú hatótávolságú rakétáktól” – emlékeztetett Kalfin szófiai sajtókonferenciáján. A bolgár miniszter reményét fejezte ki, hogy a rakétavédelem kiépítésének következő szakaszai figyelembe veszik a NATO területének oszthatatlanságát.

Bush elnök a Kapital című bolgár hetilapban szombaton megjelent interjúban úgy vélekedett: felesleges Bulgáriára kiterjeszteni a hosszú hatótávolságú rakétákkal szembeni védőpajzsot, mivel egy esetleges támadást az ország ellen olyan rövidebb hatótávolságú rakétákkal hajtanák végre, amelyekkel szemben a NATO rendelkezik “más technológiákkal”.

Kalfin azt is leszögezte: az amerikai rakétavédelmi terv nem irányulhat Oroszország ellen, sem politikai, sem katonai-stratégiai szempontból.

A 2004 óta NATO-tag Bulgária megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal amerikai katonai bázisok befogadásáról. Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben azzal fenyegetőzött, hogy ezekre irányozza rakétáit az amerikai rakétavédelmi pajzs ellensúlyozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik