Nagyvilág

Súlyosan elítélte az Amnesty International Izraelt

A megszállt területek palesztin polgári lakosságának puszta életét sodorják veszélybe az izraeli korlátozó intézkedések, amelyek miatt gyakran beteg gyerekek halnak meg az ellenőrzőpontoknál - áll az Amnesty International (AI) Izraelt súlyosan elítélő, hétfőn kiadott jelentésében.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének 52 oldalas elemzés a ciszjordániai helyzetre összpontosít, megállapítva: a viszonylag kicsi, 5600 négyzetkilométeres területet mintegy 550 izraeli ellenőrzőpont és útzár, emellett 700 kilométernyi fal és kerítés szabdalja fel.

Izrael azzal érvel, hogy erre a korlátozó rendszerre az öngyilkos merényletek és egyéb terrortámadások elkövetésének céljával Izraelbe tartó palesztinok visszatartása végett van szükség. Mindazonáltal gyakorlatilag az összes ellenőrzőpont, útzár, kapu, valamint a fal, illetve kerítés szinte teljes egésze Ciszjordánia területén belül van, nem a térség és Izrael határán – áll az Amnesty International hétfői jelentésében, amely a palesztin területek elfoglalásához vezető 1967-es háború 40. évfordulójának előestéjén tett közzé Londonban.

Az AI szerint a terület kétmilliós palesztin lakosságára kirótt szigorú izraeli mozgáskorlátozás törvénysértő, mivel aránytalan, megkülönböztető jellegű és sérti a szabad mozgáshoz fűződő jogot. A korlátozásokat “azért rótták ki a palesztinokra, mert palesztinok” – fogalmaz az emberi jogi szervezet évfordulós elemzése.

A jelentés szerint jelenleg 450 ezer izraeli telepes él megszállt palesztin területeken. Az izraeli telepítési politika nemzetközi jogot és alapvető emberi jogi előírásokat sért, mivel állampolgársági, nemzetiségi és vallási alapon diszkriminál; a telepeken csak zsidók élhetnek, akik izraeli állampolgárságra és törvényi védelemre jogosultak, akkor is, ha más országokból érkeztek, és soha nem laktak Izraelben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik