Nagyvilág

Oroszokat raboltak el Nigériában

Fegyveresek elraboltak hat orosz állampolgárt, egy nigériai sofőrt pedig agyonlőttek vasárnap hajnalban Nigéria délkeleti részén. Az utóbbi másfél év alatt lázadó csoportok vagy fegyveres bandák közel 180 külföldit raboltak el.

Az orosz külügyminisztérium közlése szerint az emberrablók vasárnap estig semmilyen követeléssel nem álltak elő. Igor Melihov nagykövet szerint azonban nagy valószínűséggel váltságdíj reményében hurcolták el az Alscon cégnek, a Rusal orosz alumíniumgyártó nigériai leányvállalatának hat alkalmazottját az Akwa Ibom szövetségi tartományban fekvő Ikot Abasi városból.

A világ első számú alumíniumgyártó vállalata, a Rusal februárban szerzett 77 százalékos részesedést az Alsconból. Az orosz nagykövetségen válságstábot állítottak fel, hogy a nigériai hatóságokkal együttműködve megoldják az ügyet. A Rusal képviselői hamarosan Nigériába érkeznek.

Nigériában megsokszorozódtak az emberrablások 2006 eleje óta, amikor egy új lázadószervezet – Mozgalom a Niger-delta Jogi Egyenlőségéért (MEND – bukkant fel a színen. Csak péntek este tizenegy külföldit raboltak el két különböző támadásban, közülük négyet Rivers szövetségi államban, a kőolajban gazdag Niger deltájában. Az emberrablók egyelőre nem jelentkeztek.

Az utóbbi másfél év alatt lázadó csoportok vagy fegyveres bandák közel 180 külföldit raboltak el – május eleje óta több mint ötvenet –, túlnyomó többségükben olajipari vállalatok alkalmazottjait. A túszok többségét néhány nap vagy hét elteltével szabadon szokták engedni, általában busás váltságdíj fejében.

A MEND, amely nagyobb részesedést követel a döntő többségben szegénységben élő helyi lakosságnak a kőolajból származó bevételből, szombaton szabadon engedett hat túszt, de jelezte, hogy ez egyáltalán nem jelenti az emberrablások leállítását, hanem azt tanúsítja, hogy készek tárgyalni az új kormánnyal. A MEND egy hónapot adott a kormánynak, ez idő alatt nem támad meg olajipari létesítményeket.

Nigéria új elnökét múlt héten kedden iktatták be hivatalába, Umaru Yar’Adua ünnepi beszédében az erőszak beszüntetésére szólított fel. A zavargások és szabotázsok miatt a világ hatodik legnagyobb kőolajexportáló országában a napi kitermelés szintje egynegyedével csökkent, ami összesen mintegy 4,4 milliárd dolláros bevételkiesést okozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik