Nagyvilág

Négy új szentet avatott a pápa

XVI. Benedek pápa szentté avatott vasárnap négy szerzetest, egy franciát, egy lengyelt, egy hollandot és egy máltait.

Ez volt a negyedik szentté avatási szertartás XVI. Benedek pápasága alatt. A zuhogó eső ellenére – esernyők alatt – hívők nagy tömege volt tanúja az eseménynek a vatikáni Szent Péter téren. Több államfő is megjelent a szertartáson.

Marie Eugénie de Jésus Milleret francia rendalapító szerzetesnő, Giorgio Preca máltai rendalapító pap, Lipnicai Simon lengyel ferences és Karel Van Sint Andries Houben holland passzionista szerzetes lépett át a boldogok közül a szentek sorába.

Marie Eugénie de Jésus Milleret 1838-ban alapította meg a Nagyboldogasszony apácáinak rendjét. E rend jelenleg 34 országban van jelen, összesen 1200 apácával. Franciaországban 14 iskolát működtet. “Marie Eugénie de Jésus Milleret átérezte mennyire fontos intellektuális, erkölcsi és vallási képzésben részesíteni az ifjú nemzedékeket, különösen a fiatal lányokat, hogy felnőttként képesek legyenek gondját viselni családjuknak, és az egyház és a társadalom javát szolgálni – mondta szentbeszédében a katolikus egyházfő.

Málta első szentje lett Giorgio Preca (1880-1962), a Keresztény Tanítás Társaságának alapítója. A társaság a hit terjesztését tűzte maga elé legfőbb céljául. Giorgio Preca azzal is érdemeket szerzett az egyház és a hívők szemében, hogy számos szent szöveget lefordított máltai nyelvre. Teljeséggel az evangelizációnak szentelte írásait, és mindenekelőtt életének példájával szerzett híveket az egyháznak – állapította meg róla a pápa.

Lipnicai Boldog Simon (kb.1432 -1482) Kapisztrán Szent János 1453-as krakkói látogatásának idején, beszédeinek hatására lépett be az obszerváns ferences rendbe. Rendjében többféle hivatalt viselt, egy időben tartományfőnök is volt. Az 1482. évi pestis idején hősiesen ápolta a pestises betegeket. Elkapta a járványos betegséget, s a felebaráti szeretet áldozataként halt meg Krakkóban 1482. júl. 18-án. Az egyházi hagyomány szerint sok csodás gyógyulás történt sírjánál. Lipnicai Simon Krakkó egyik védőszentje.

Karel Van Sint Andries Houben holland passzionista szerzetes érdemeit méltatva azt emelte ki XVI. Benedek: tömegesen járultak hozzá az emberek, hogy meghallgassák bölcs tanácsait.

Mary McAleese ír köztársasági elnök, Edward Fenech Adami máltai államfő, Lech Kaczynski lengyel elnök és Gloria Macapagal Arroyo, a Fülöp-szigetek elnöke is jelen volt a szentté avatási szertartáson. Franciaországot Christine Albanel kulturális miniszter, Jean-Claude Gaudin, a szenátus alelnöke és Philippe Douste-Blazy volt külügyminiszter képviselte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik