Nagyvilág

AI: gátolják a melegek gyülekezési jogát

Fizikai erőszak, hatósági tilalom és rendőrségi fellépés veszélyezteti a melegek gyülekezési jogait sok kelet-európai országban - áll az Amnesty International (AI) vasárnap Londonban közzétett állásfoglalásában, amelyet a világ legnagyobb emberi jogi szervezete a lettországi melegfelvonulás napja alkalmából adott ki.

A jelentés szerint az AI tagjai – európai kormánytagokkal, parlamenti és európai parlamenti képviselőkkel együtt – szerte Európából részt vesznek a Riga Pride (Rigai Büszkeség) menetén, szolidaritást vállalva a lettországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (angol rövidítéssel: LGBT) emberekkel, akik széles körű ellenségességgel és diszkriminációval kénytelenek szembenézni.

Az AI felszólítja a lett hatóságokat a vasárnapi Pride felvonulás megfelelő rendőri védelmére, valamint az intolerancia szítása helyett a sokféleség tiszteletben tartásának előmozdítására.

A Pride részvevőinek rendőri védelmével és a homofób megnyilatkozások kerülésével a lett hatóságok bebizonyíthatják, hogy levonták a tanulságokat az előző években történtekből, és hogy Lettország kész mindenki számára garantálni az emberi jogokat – mondta Anders Dahlbeck, az Amnesty International lettországi kutatásvezetője.

Az AI londoni állásfoglalása felidézi, hogy a lettországi LGBT-rendezvényeket megfelelő rendőrségi védelem híján 2005-ben és 2006-ban is verbális és fizikai támadások érték ellentüntetők részéről. Az emberi jogi szervezet többször is felszólította a lett hatóságokat az LGBT-közösséghez tartozók gyülekezési jogainak tiszteletben tartására és megvédésre, és arra is, hogy tartózkodjanak homofób megnyilatkozásoktól vagy olyan kijelentésektől, amelyek alkalmasak gyűlöletkeltésre e közösség tagjai ellen – áll a vasárnapi AI-nyilatkozatban.

Az állásfoglalás szerint az Amnesty International az elmúlt egy évben hasonló felhívásokkal fordult a litván, a lengyel és az orosz hatóságokhoz is, kifejezve azon aggályát, hogy ezek az országok intoleranciát szítanak a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberekkel szemben, és gátolják nyilvános rendezvényeiket, miközben egyes magas rangú politikusok is homofób nyelvezetet használnak.

Az AI szerint az LGBT-közösség gyülekezési jogai Kelet-Európán sok helyütt veszélybe kerültek az utóbbi években. Múlt vasárnap például egy moszkvai rendezvény részvevői közül többet ellentüntetők vertek össze, és néhány aktivistát őrizetbe is vett az orosz rendőrség. A litván hatóságok betiltottak egy május 21-ére összehívott tolerancia-megmozdulást, és az elmúlt években Romániában, Lengyelországban és Moldovában is betiltottak, illetve támadások értek ilyen rendezvényeket – áll az Amnesty International vasárnapi londoni felhívásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik