Nagyvilág

Rice beszólt a spanyoloknak

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kifogásolta pénteki madridi látogatásán, hogy Spanyolország baráti kapcsolatokat ápol Kubával, és nem vállal nagyobb kötelezettségeket Afganisztánban. A kubai parlamenti elnök szerint viszont Amerikában lenne szükség demokratizálódási folyamatra.

“Kétségeim vannak afelől, hogy eredményes lehet-e egy olyan rezsimmel (Kubával) tárgyalni, amely nem tartja magát a demokratikus alapelvekhez” – fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Moratinos védelmébe vette hazája Kuba-politikáját, sőt arra biztatta az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel elszigetelési törekvéseivel, és vegye fel a kapcsolatot a közép-amerikai sziget kommunista vezetésével.


Az emberi jogokról Havannában

Spanyol és kubai diplomaták a héten kétnapos megbeszélést folytattak emberi jogi kérdésekről Havannában. Maga Moratinos pedig áprilisban járt legutóbb az egykori spanyol gyarmaton, ahol találkozott az elnöki tisztséget ideiglenesen betöltő Raúl Castróval, és átadta I. János Károly spanyol király Fidel Castrónak jobbulást kívánó üzenetét.

Rice úgy vélte, hogy Kuba továbbra is kényes kérdés marad az amerikai-spanyol kapcsolatokban, ám kiemelte, hogy a terrorizmus elleni küzdelem és a katonai kérdések területén jó az együttműködés a két ország között. Ugyanakkor szóvá tette, hogy – a többi szövetséges államhoz hasonlóan – Spanyolországtól is nagyobb szerepvállalást vár el Afganisztánban. Madrid jelenleg 690 katonát állomásoztat az ázsiai országban.

Rice a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki az ibériai országba látogatott azóta, hogy 2004-ben a spanyol katonák Irakból történt kivonása miatt hűvössé vált a viszony Madrid és Washington között.


Alarcón szerint az USA-nak kéne demokratizálódnia


“Remélem, hogy az Egyesült Államokban demokratikus átmenet lesz, rezsimváltás, a háborús politikát a békepolitika váltja fel” – nyilatkozott Alarcón. Mint hozzátette, a washingtoni kormánynak fel kellene hagynia azzal, hogy beavatkozik más országok belügyeibe, s ehelyett az amerikai nép problémáival kellene foglalkoznia.

Alarcón a CNN-nek Havannából úgy nyilatkozott: “Mi nem állítjuk, hogy tökéletesek vagyunk, de milyen alapon bírál és oktat ki bennünket Amerika?”

Azzal kapcsolatban, hogy a Human Rights Watch jogvédő csoport jelentése szerint Kuba az egyetlen olyan ország Latin-Amerikában, ahol szinte minden politikai szabadságjogot lábbal tipornak, Alarcón azt mondta: Kuba szigetén a súlyos jogsértéseket a Guantánamo-öbölben, az amerikai börtöntáborban követik el.

Amerikai elemzők szerint a Kuba miatti nézeteltérés beárnyékolja Rice bizalomépítő látogatását, amelyre három évvel azután került sor, hogy Washington és Madrid között hűvössé vált a viszony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik