Nagyvilág

Két miniszter is otthagyta a bolgár kormányt

Megvált gazdasági és igazságügyi miniszterétől Szergej Sztanisev bolgár miniszterelnök a kormányt nemrégiben megrázó korrupciós botrány után és alig egy hónappal az Európai Bizottság sorsdöntő jelentése előtt, amely a bulgáriai igazságügyi rendszer megreformálását értékeli.

“Elfogadtam Rumen Ovcsarov gazdasági és energiaügyi miniszter pénteken benyújtott lemondását” – jelentette be a kormányfő szombaton szófiai sajtóértekezletén.

Előző nap az ügyészség bizonyítékok hiányára hivatkozva elutasította, hogy büntetőeljárást indítson a gazdasági miniszter ellen közpénzek elsikkasztása, hatalommal való visszaélés és az igazságszolgáltatás befolyásolására tett kísérlet címén. “Tekintve a közhangulatot, erős erkölcsi gesztusra volt szükség” – hangsúlyozta a kormányfő, párttársa, a szocialista Ovcsarov menesztését bejelentve.

Közölte, hogy elfogadta Georgi Petkanov igazságügyi miniszter lemondását is, aki a héten ajánlotta fel távozását személyes okokat említve és az igazságügy reformját akadályozó forráshiányt felpanaszolva. A kormányfő hozzátette, hogy a miniszterek távozása nyomán előállt helyzetet hamarosan megvitatja a két kisebb kormánypárttal és részletek említése nélkül utalt arra, hogy további változások is várhatók a csaknem két éve hatalmon lévő, balközép kormányban.

Elemzők szerint a részleges kormányátalakítás pozitív jelzést küldhet az Európai Uniónak, amely azzal fenyegetőzött, hogy megvonja a pénzügyi támogatást és nem fogja elismerni a bulgáriai bíróságok határozatait, ha Szófia nem hajtja végre a megkövetelt reformokat.

Sztanisev reményének adott hangot, hogy az Európai Bizottság értékelni fogja a kormány erős elkötelezettségét a reformok továbbvitele iránt és kedvező jelentést fog kiadni Bulgáriáról június végén. Az igazságügyi reformokat vizsgáló jelentésben a testület különösen nagy súlyt helyez majd a korrupció elleni küzdelem terén tapasztaltakra.

A miniszterelnök ígéretet tett a lakosságnak arra, hogy a kormány mindent el fog követni a jövedelmek emelkedése érdekében. Nem fog azonban a politikában “bal kanyart tenni”, mivel a magyar példát mindig szem előtt kell tartani – mondta az APA hírügynökség jelentése szerint. Bejelentette, hogy hamarosan létrehoznak egy nemzetbiztonsági ügynökséget, amely a belügy-, a védelmi és a pénzügyminisztérium bizonyos tevékenységeit vegyíti. Az ügynökség feladatkörébe tartozik majd a biztonság kérdésköre mellett a feketegazdaság és a korrupció elleni küzdelem, amelyet “nemzeti prioritásnak” nevezett.

A Sztanisev-kormányt áprilisban rázkódtatta meg egy óriásira dagadt korrupciós botrány, amelynek középpontjában az állami távhőszolgáltató vállalat pénzeinek szófiai elsikkasztása állt. Ovcsarov és a vizsgálatot vezető Angel Alekszandrov kölcsönösen hatalommal való visszaéléssel és az igazságszolgáltatás akadályoztatására tett kísérletekkel vádolták egymást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik