Külföld

Kaszjanov az orosz liberálisok elnök-jelöltje

admin
admin

2007. 06. 02. 16:53

Mihail Kaszjanov volt miniszterelnököt nevezte meg elnökjelöltjeként az orosz liberális ellenzéki Népi-Demokrata Szövetség.

Mozgalma szombaton hivatalosan is jelölte indulóként a 2008 márciusi államfőválasztásra Kaszjanovot, aki 2004-ben történt leváltásáig négy éven át állt a kormány élén Vlagyimir Putyin elnöksége alatt. “Ez az ország csak a szabadságon keresztül juthat el a jólétig és ezzel a jelszóval meg fogjuk nyerni a választásokat” – mondta Kaszjanov pártja, a Népi-Demokrata Szövetség moszkvai kongresszusán, miután bejelentették jelölését. A lakosság többsége támogatja a liberális erőket – tette hozzá a mintegy 500 küldötthöz intézett szónoklatában.

A Koszmosz hotel előtt, ahol a liberális párt elnökjelölő kongresszusát tartotta, a Kreml-barát Nasi (Mieink) ifjúsági mozgalom tüntetőinek kis csoportja gyűlt össze orvosi köpenyben, mondván: Kaszjanov beteg és orvosi segítségre van szüksége. A biztonsági őrök megakadályozták a tiltakozókat abban, hogy bejussanak a szálloda előcsarnokába.

Az ellenzék azzal vádolja Putyint, hogy egyre inkább kiüresíti a demokráciát. Bírálják azt is, hogy a kormány nem biztosít számukra adásidőt a közszolgálati televízió csatornáin és ezzel megfosztja őket a nyilvánosságtól, a helyi hatóságok pedig rendszerint betiltják tüntetéseiket.

Nem utolsósorban emiatt is vélik úgy elemzők, hogy a Kremlhez hű jelöltek, úgymint Szergej Ivanov és Dmitrij Medvegyev első kormányfőhelyettesek, jóval nagyobb eséllyel pályáznak az államfői tisztségre, mint esetleg Kaszjanov. Az ellenzék másik nagy hátránya, hogy széthúz és mostanáig nem tudott egyetlen közös jelöltben megállapodni. Viktor Gerascsenko volt jegybanki elnök és Vlagyimir Bukovszkij egykori szovjet rendszerbíráló is bejelentette, hogy jelöltetni akarja magát az elnökválasztásra.

Az alkotmány szerint Putyin két hivatali időszak után jövőre már nem indulhat újabb mandátumért.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.