Nagyvilág

Bush Merkelt kérte Putyin meggyőzésére

"Elhárító rakétáink nem Putyin ellen irányulnak" - jelentette ki George Bush amerikai elnök a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lapnak adott nyilatkozatában.

A tekintélyes német konzervatív újság szombati számában megjelent interjúban Bush barátjának nevezte Vlagyimir Putyint. De – mint hozzátette – barátok között is lehetnek nézeteltérések. Az orosz elnök aggódik a tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer miatt, azt hiszi, hogy az ellene irányul – fogalmazott az amerikai elnök, hangoztatva, hogy ez nem így van. A rendszer azok ellen a “lator államok” ellen irányul, amelyek rakétákat használnának ahhoz, hogy politikai céljaikat elérjék vagy nyugtalanságot szítsanak – jelentette ki Bush.

Az amerikai elnök – aki küszöbön álló európai látogatása előtt az általa felkeresendő országok egy-egy tekintélyes lapjának nyilatkozott – méltatta az Angela Merkel német kancellár által nyújtott segítséget ahhoz, hogy közösen győzzék meg Oroszországot.

Az elnök ugyanakkor rendkívül összetettnek nevezte az orosz-amerikai viszonyt. “Egyes területeken egyetértünk, más területeken nem” – mondta. Közvetve bírálta az oroszországi demokrácia helyzetét, amivel kapcsolatban – mint fogalmazott – van néhány kérdésük. Az elnök “zavaró jelnek” nevezte Oroszország legutóbbi, Észtországot érintő politikai cselekedeteit, s hozzátette, hogy “Koszovó is nehéz téma”. Irán és Észak-Korea esetében ugyanakkor a két ország között jó az együttműködés. Hangsúlyozta, hogy a nézeteltérések nem jelentik azt, hogy a kapcsolatok nem lennének barátiak.

Az elnök elismerte, hogy az elmúlt időszakban rendkívül sok bírálat érte politikáját. Ugyanakkor kitartott korábbi döntései mellett, hangoztatva, hogy minden tőle telhetőt meg kellett tennie az amerikai nép védelme érdekében. “Legyen szó Afganisztánról, vagy Irakról, a helyes döntést hoztam” – jelentette ki Bush, s az Egyesült Államok szövetségeseit a “fiatal demokráciák” megsegítésére szólította fel. “Ellenkező esetben az ellenség ismét lecsap, s gyilkol, hogy elérje céljait” – figyelmeztetett.

A terrorizmus elleni közös harcot az elnök rendkívül fontosnak nevezte. Úgy vélekedett, hogy ebben a harcban az Egyesült Államok számos, szoros szövetségessel rendelkezik. Kiemelte azokat az országokat, amelyek mind Irakban, mind Afganisztánban közvetlen katonai és egyéb segítséget nyújtanak a stabilizáláshoz.

A legfejlettebb ipari államokból és Oroszországból álló, G8-csoport küszöbönálló csúcstalálkozója előtt az amerikai elnök együttműködést ígért a környezetvédelem területén: Megerősítette, hogy erre vonatkozó, konkrét javaslatait a heiligendammi csúcsértekezleten kívánja előterjeszteni. Cáfolta, hogy ezzel kapcsolatban alapvető nézeteltérések lennének közte és a nyolcak elnöki tisztségét betöltő Angela Merkel kancellár között, hangoztatva, hogy az Egyesült Államok szükségesnek tart egy “Kiotó utáni folyamatot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik