Külföld

Szili és Göncz szerint hamarosan lehet EU-alkotmány

admin
admin

2007. 06. 01. 07:59

A külügyminiszter és az Országgyűlés elnöke is úgy látja: 2009-ig megszülethet az Európai Unió új alkotmányos szerződése. Göncz Kinga és Szili Katalin erről csütörtökön beszélt az Országházban a Magyarország az Európai Unióban, az Európai Unió a világban című pályázat díjátadó ünnepségén.

A külügyminiszter szerint az intézményi szerződés szempontjából a következő hónap döntő jelentőségű lesz. Magyarország fontosnak tartja, hogy olyan formája legyen az új megállapodásnak, amely nem teszi szükségessé a népszavazást a szerződésről – tette hozzá. Szili Katalin is hangsúlyozta: az európai parlamenti elnökök találkozóján úgy érzékelte, hogy a következő EP-választásokig megszülethet az új megállapodás.

Göncz Kinga az MTI-nek elmondta, hogy a német elnökség arra törekszik, hogy a politikai megállapodásokat létrehozza a júniusi csúcson, ha ez sikerül, akkor nagyon jó esély van arra, hogy a szöveggel való munka valóban megtörténik a következő fél évben, a portugál elnökség ideje alatt. Ebből következően 2009-re lesz új intézményi megállapodás. A miniszter arra számít, hogy nagyobb változások nem lesznek az eredeti szerződéshez képest, a már lezárt fejezeteket pedig valószínűleg már nem nyitják meg újra.

Szili Katalin úgy véli, hogy a franciák részéről is van már elkötelezettség arra, hogy megpróbálják Európa szekerét ebből a kátyúból kihúzni, és úgy gondolja, hogy ma meglehet az az optimizmusuk, ami elvezet odáig, hogy esetlegesen 2009-ig – amikor is a következő európai parlamenti választásokra sor kerül – legyen olyan dokumentumunk, amelyben a közös értékeket, a közös szabályokat, a közös intézményrendszer szabályait meg tudják fogalmazni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.