Nagyvilág

Lerohanták a menekülttábort Libanonban

A libanoni hadsereg páncélozott járművei behatoltak az ország északi részén található menekülttáborba, amelyben a Fatah al-Iszlám szélsőséges szervezet fegyveresei sáncolták el magukat.

A most indult hadművelet valószínűleg az utolsó nagy offenzíva a táborban magukat elsáncoló szélsőségesek ellen. A libanoni kormány azt követeli, hogy a táborban megbújó szélsőségesek adják meg magukat.


A hadsereg tájékoztatása szerint a Fatah al-Iszlám az előző napon nyolc fegyverest veszített a harcokban, amikor a hadsereg válaszolt egy támadásra. A legújabb adatok szerint 84 halálos áldozatot követelt eddig a konfliktus: 35 katona, 29 szélsőséges fegyveres és 20 civil vesztette életét.

Péntek reggeltől a katonák tüzérséggel és géppuskával lőtték a tábort, ahol percenként mintegy tíz aknarobbanást regisztráltak a helyszínen levő tudósítók. “Ez nyilvánvalóan a katonai roham kezdete” – mondta egy palesztin, akinek kapcsolatai vannak a táborban. Tudósítók egyelőre a tábortól mintegy egy kilométerre láttak harckocsi-összevonásokat.

A libanoni kormány azt követeli, hogy a táborban megbújó szélsőségesek adják meg magukat. Egy 1969-es arab megállapodás tiltja, hogy a hadsereg belépjen a 12 libanoni palesztin tábor területére. E táborokban összesen 400 ezer menekült él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik