Nagyvilág

Szlovák lap szerint oldódik a magyar–szlovák viszály

A Magyarország és Szlovákia között fennálló viszály már nem tart sokáig – jósolta csütörtökön a SME szlovák liberális polgári napilap a Malina Hedvig ügyének nyomán kialakult feszültségről, illetve Gyurcsány Ferenc és Robert Fico június 18-i találkozójáról szólva.

A cikkíró, Juraj Hrabko – a nyitrai magyar egyetemista, Malina Hedvig esete kapcsán – furcsának találja, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) kivételével minden szlovák politikai párt, koalíciós és ellenzéki „hitelesnek, megbízhatónak, igazságosnak és függetlennek” minősíti a szlovák bűnüldöző szerveket. Álláspontja szerint politikai síkon ez így rendjén is lenne, kérdéses azonban, hogy ez a napi valóság szintjén is így van-e.

A magyar–szlovák viszonyt is beárnyékoló Malina-ügy kapcsán Hrabko úgy vélte, a két ország kapcsolatában fennálló hűvös helyzet várható feloldódását előrevetíti, hogy Ján Kubis szlovák külügyminiszter a minap Hamburgban magyar kollégájának, Göncz Kingának köszönetet mondott a magyar kormánynak ez ügyben tanúsított álláspontjáért.

Noha a magyar–szlovák viszony oldódni ígérkezik, „még sokáig eltart, amíg eltűnnek vagy legalábbis alaptalannak látszanak majd a polgárokat szolgálni hivatott különböző állami szervek visszaéléseinek gyanújára okot adó körülmények. Amíg azonban nem így lesz, addig hadd tartsuk magunkat ahhoz, hogy az ügyészek, nyomozók és bírák viselt dolgaitól nem kell eleve tartani, ugyanakkor felejteni sem ajánlatos” – fejezi be a SME cikkírója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik