Nagyvilág

Törökország megfenyegette Washingtont

A török miniszterelnök figyelmeztette kedden Washingtont a török légtér ismételt megsértése miatt, közelebbről nem részletezett ellenlépéssel fenyegetőzve.

“Figyelmeztettük őket, hogy ne kezdjék elölről….ha megismétlődik…magától értetődő, mit fogunk csinálni” – mondta Recep Tayyip Erdogan egy interjúban az NTV török hírtelevízióban, de nem részletezte, pontosan milyen ellenlépésre gondol.

Előzőleg a török külügyminiszter hivatalosan tiltakozott az Egyesült Államok törökországi nagykövetségénél amiatt, hogy amerikai F-16-os vadászgépek május 24-én kétszer is megsértették a török légteret az iraki határ térségében. A török vezérkari főnök tájékoztatása szerint az amerikai gépek négy percet töltöttek a török légtérben.

A török sajtóban megjelentek olyan találgatások, amelyek szerint a légtérsértés nem volt véletlen, amint azt amerikai részről állították, s célja az lehetett, hogy megfélemlítsék Törökországot, hiszen Ankara azt fontolgatja, behatol Észak-Irakba, hogy lecsapjon a Törökországban is aktív, iraki felségterületen menedéket lelő kurd lázadók támaszpontjaira.

Tom Casey külügyi szóvivő kedden Washingtonban közölte, vizsgálat indult a légtérsértés ügyében, s – mint mondta – ez is biztosíték arra, hogy az Egyesült Államok “megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy efféle váratlan események ne ismétlődjenek meg”.

Washington ellenzi, hogy török csapatok hatoljanak be Észak-Irakba, Ankara viszont közölte, nem hajlandó tovább tűrni, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) védettséget élvez a Törökországgal szomszédos arab országnak az iraki kurdok által ellenőrzött északi részében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik