Nagyvilág

Megvan Bush jelöltje a Világbank élére

Robert Zoellick egykori amerikai kereskedelmi képviselőt, a washingtoni külügyminisztérium valamikori második emberét javasolja a Világbank elnöki posztjára George Bush amerikai elnök – közölte kedden egy magas beosztású washingtoni kormányzati tisztségviselő.

Zoellick a Goldman Sachs bankcsoport nemzetközi ügyekért felelős alelnöke, az idősebb Bush kormányában külügyi államtitkárként dolgozott. Nemzetközileg elismert szakember, ő volt az, aki hat évvel ezelőtt tető alá hozta Kína WTO-tagságát.


Két éve állítólag őt ütötte ki az elnöki posztért folyó versengésben Paul Wolfowitz korábbi védelmiminiszter-helyettes, aki e hónapban lemondásra kényszerült, mert pozícióját felhasználva járt közben élettársának előmenetele és fizetésemelése ügyében a banknál. Wolfowitz június 30-i hatállyal távozik posztjáról.


Wolfowitz – aki azelőtt a védelmi miniszter helyettese, az iraki háború tervének egyik kidolgozója volt, és emiatt kezdettől fogva egyet nem értés kísérte elnöki kinevezését és működését – közölte: a sajtó keltette „túlfűtött hangulatban” már nem tudta volna folytatni a munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik